Zo optimaliseer je jouw vacatures voor Google for Jobs

Google for Jobs is gelanceerd in Nederland! Dit is Google’s eigen vacaturesite, die wel eens groter kan worden dan Indeed. Tijd voor SEO voor vacatures dus. Wie in de recruitment werkt, vertellen we niks nieuws. Alleen: weet jij al hoe je deze nieuwe, enorme kans benut om je vacaturebereik te vergroten? Ik leg het je in 4 minuten uit. Let’s go!

Uitgebreide uitleg over Google for Jobs in Nederland

Zoek eens op een willekeurige vacature als ‘digital marketeer Utrecht’ en bekijk de resultaten. De eerste 5 (!) komen van Indeed. Daaronder volgen nog een paar linkjes van de Nationale Vacaturebank, maar veel meer dan deze 2 sites krijg je niet te zien. Je kan eigen vacature dus nog zo goed optimaliseren voor Google, op de eerste pagina kom je niet.  

Maarrr, dat gaat vanaf nu veranderen dankzij Google for Jobs!

Is Google for Jobs live in Nederland?

Update 25 augustus 2020: Ja, Google for Jobs is officieel live in Nederland! De functie wordt de komende weken uitgerold.

De livegang in Nederland kondigde zich al een lange tijd aan. Google is in Nederland samenwerkingen aangegaan met DPG Recruitment (Nationale Vacaturebank en Intermediair), Randstad Groep Nederland (Randstad, Tempo-Team, Yacht, BMC), Monsterboard en Rijksoverheid (carrière platform Werken voor Nederland).

Ook kan je jouw eigen vacatures laten oppikken door Google for Jobs. Daar helpen we je bij! Aangezien de zoekresultaten in Amerika en andere Europese landen al een jaar of 2 worden verrijkt met deze job search engine weten we al vrij veel over deze nieuwe manier van vacaturemarketing.

Wat is Google for Jobs precies?

Google for Jobs is een nieuwe manier Google om vacatures te tonen. In plaats van dat er een lijst komt met ‘normale’ zoekresultaten, verschijnt er binnenkort een blauwe widget (zie onder) van Google met daarin een geoptimaliseerde weergave van vacatures. Een beetje zoals je dat nu ook al vaak ziet bij het boeken van een vlucht of hotel.

Google for Jobs zorgt er dus voor dat werkzoekenden online sneller en meer relevante banen vinden. Aan de andere kant worden werkgevers juist geholpen doordat ze zichtbaarder worden bij de juiste kandidaten. Deze video van Google verduidelijkt het een en ander:

Hoe werkt Google for Jobs?

De widget neemt namelijk vrijwel de gehele resultaatpagina op Google over. Dit betekent nieuwe SEO-kansen! En daar houden we van ❤️ 

Wie zijn vacatures nu op de juiste manier optimaliseert, gooit straks wél hoge ogen in Google. Hoe werkt dat precies?

Dankzij de (big) data die Google tot zijn beschikking heeft weet de zoekmachine héél goed welke vacatures perfect bij jou aansluiten. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de woonplaats van de zoeker, maar ook met zijn werkervaring en voorkeuren. Zo krijgt de gebruiker precies die vacatures te zien die voor hem of haar interessant zijn.

Rest alleen de vraag: hoe speel je daar als bedrijf slim op in?

Google for jobs

De grote widget van Google die straks de resultaatpagina (SERP) overneemt bij het zoeken naar vacatures. Binnenkort ook te zien in Nederland.

SEO-tips om hoog te ranken in Google Jobs

#1 Breng je structured data op orde

De zogeheten structured data krijgen een steeds belangrijkere rol voor SEO. Door Google in html-code te vertellen waaruit je pagina -of in dit geval je vacature- is opgebouwd, wordt je pagina beter weergegeven in de zoekresultaten. Niet alle cms-systemen kunnen dit: vraag dus even aan je webbouwer of ‘ie dit mogelijk wil maken.

 • Klinkt ingewikkeld, valt best wel mee! Wij helpen je hierbij, neem even contact met ons op 

Om vacatures in Google for Jobs te krijgen, zijn de volgende 8 punten in je tekst en structured data vereist:

 1.      publicatiedatum;
 2.      omschrijving van de vacature. Denk aan: werkzaamheden, vereisten en verantwoordelijkheden;
 3.      werkgever / bedrijfsnaam;
 4.      locatie;
 5.      functienaam;
 6.      einddatum;
 7.      basissalaris. Met simpel ‘marktconform’ kom je niet weg op Google. Wel kan je een indicatie geven door middel van een minimaal en maximaal bedrag;
 8.      soort dienstverband: fulltime, parttime, vrijwillig, stage?

#2 Blijf optimaliseren op je functietitel

Om de concurrentie aan te blijven gaan met gevestigde namen als Monsterboard, Indeed en Vacaturebank moet je jouw vacatures blijven bijhouden. Vacature verlopen? Verwijder hem dan. Rank je onder de gevestigde orde? Specificeer je zoekopdracht dan. Dus niet: ‘digital marketeer Utrecht’, maar ‘junior online SEA marketeer Utrecht’.

#3 Denk aan de ‘standaard’ SEO-regels

Google for Jobs werkt qua ‘SEO-regels’ hetzelfde als de zoekmachine van Google. Zorg dus dat je, afgaande op bovenstaand voorbeeld, de termen (keywords) ‘junior online marketeer’, ‘SEA’ en ‘Utrecht’ laat terugkomen in de tekst, titel en meta tag.

En hoe langer mensen op je pagina blijven, hoe meer je wordt beloond door Google in de rankings. Zorg dus voor een actieve, aantrekkelijke schrijfstijl die aansluit bij je doelgroep.

#4 Zorg voor een goede sitemap

Zorg dat je een slimme sitemap hebt. Met een zogeheten Indexing API of een aparte sitemap voor vacatures zorg je ervoor dat Google altijd weet heeft van de laatste status van je vacatures op je website.

#5 Vergeet je logo niet

Een logo trekt de aandacht. En in de berg vacatures die je online kan vinden is elke manier van opvallen er één. Maak je vacature dus compleet.

Vacaturesite Google

Zo ziet de omgeving van Google for Jobs eruit.

Belang Google for Jobs

Nog niet overtuigd van het belang van Google for Jobs? Check dan deze casestudy van ZipRecruiter eens. Dankzij deze nieuwe zoekfunctie heeft het bedrijf:

 • 35% meer non-branded organisch zoekverkeer per maand
 • 3x hogere conversieratio dan bij andere zoekmachines
 • 10% lager bouncepercentage voor Google-bezoekers naar vacaturepagina’s
 • 4,5x hogere Google organische conversieratio dan voorheen

Ennn good to know:

Bij de introductie van Google’s vacaturesite in Engeland bleek dat 47 van de top 100 wervingsbureaus niet beschikten over de technische vereisten om vacatures weer te geven in Google for Jobs. Er is dus een wereld te winnen! 

Als jij je vacatures zelf hoog weet te ranken in Google for Jobs heb je dure partijen als Indeed en andere wervingsbureaus wellicht helemaal niet meer nodig.

Ik help je hier graag mee, stuur gewoon een mailtje of voeg me toe op LinkedIn! ⤵️

Lees ook: 

Hidde Zwiers
SEO-specialist
8 stories

Weet als oud-journalist van AD.nl, NU.nl en VI.nl precies hoe je de zin van de onzin scheidt én lekkere teksten schrijft. Bij GoldfiZh inmiddels ruim 2 jaar intensief bezig met alles rond SEO. Vragen over de blog? Stuur een mailtje of connect gewoon op LinkedIn!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×