Lokale SEO: zorg dat de hele buurt je tegenkomt op Google

Hoe zorg je ervoor dat jij met je winkel, je merk, je eenmanszaak of zzp-onderneming goed te zien bent in Google? Daar zijn een aantal simpele trucjes en methodes voor. We zetten de belangrijkste op een rij! Over 2 minuten begin jij met het optimaliseren van je eigen website.

Lokale SEO voor ondernemers

SEO vs. lokale SEO

Wacht even… SEO? Dat is Search Engine Optimization. Hiermee worden alle technieken bedoeld, die worden gebruikt om websites beter vindbaar te maken voor Google en andere zoekmachines. Hier vind je een uitgebreide SEO-uitleg

Verschilt lokale SEO veel met normale SEO? Ja. Simpelweg doordat je een andere doelstelling nastreeft met je online strategie. Lokale SEO is vooral relevant voor bedrijven die, je raadt het al… zichtbaar willen zijn in de regio, terwijl SEO voor landelijke bedrijven juist zichtbaarheid zoekt op specifieke onderwerpen. 

Het belang van lokale SEO

Daar kunnen we redelijk kort over zijn: het is een héle belangrijke manier van klantenbinding. Check:

 • 50% van de consumenten bezoekt binnen een dag de winkel die ze online hebben opgezocht (bron: Google);
 • 18% van de lokale zoekopdrachten leidt tot een daadwerkelijke aankoop (bron: Google);
 • 46% van de zoekopdrachten heeft een lokale intentie (bron: BrightLocal);
 • 33% van alle bedrijven heeft nog geen Google Mijn Bedrijf aangemaakt volgens het grootste, jaarlijkse lokale merkonderzoek van Amerika (bron: State of local marketing report 2019, Brandmuscle).

Daar komt bij dat klanten afhaken als iets kleins als de contactgegevens niet (of foutief) vindbaar zijn. Volgens BrightLocal:

 • Verliezen 8 op de 10 bezoekers het vertrouwen in een bedrijf bij verkeerde of verwarrende contactgegevens;
 • En 7 op de 10 bezoekers stoppen zelfs helemaal met de service van een bedrijf als er online (lees: op Google) verkeerde contactgegevens staan.

Het belangrijkste: start met Google Mijn Bedrijf

Reden genoeg dus om je online zichtbaarheid op orde te brengen. De belangrijkste stap die je moet nemen om lokaal te worden gevonden, is het aanmaken van Google Mijn Bedrijf (GMB). Hiermee laat je namelijk snel weten aan potentiële klanten wie je bent, wat je doet en wat je contactgegevens en openingstijden zijn.

Zoals gezegd: 1 op de 3 bedrijven doet nog niks met GMB. Zorg dus dat je een deel van je concurrentie voor bent! 

De 5 voordelen van Google Mijn Bedrijf

 • Verschijn prominent in beeld

Je bedrijf staat groot en opvallend aan de rechterkant van een zoekresultatenpagina, waardoor mensen sneller contact met je opnemen of een bezoek brengen aan je website. Als jouw bedrijf het beste aan de zoekintentie van een zoeker voldoet, verschijn jij in beeld. 

 • Aanbiedingen

Houd je klanten up-to-date. Sinds kort is er de mogelijkheid om updates te geven via GMB. Handig! Heb jij een aanbieding, nieuwe openingstijden of op zoek naar een nieuw personeelslid? Breng het de wereld in!

 • Zichtbaar op Maps

Door je bedrijf aan te melden bij GMB word je ook beter vindbaar op Google Maps. Wel zo handig voor de mensen in je buurt die naar jouw product op zoek zijn. 

 • Interactie met klanten

Klanten en geïnteresseerden in jouw product of merk kunnen eenvoudig contact met je opzoeken via GMB. Wil iemand weten waar je makkelijk kan parkeren? Geef hem direct antwoord (en zorg dat je het voortaan wel duidelijk staat vermeld op je GMB-pagina 😉).

 • Recensies

Recensies zijn een belangrijke sociale bewijskracht voor Google. Een bedrijf dat veel goede recensies krijgt op Google is betrouwbaar en wordt daarvoor beloond met een hogere ranking. 

Maak lokale content

Wie online zichtbaar wil worden, moet beginnen met het maken van content. Houd een blog bij, vertel over je projecten of houd mensen up-to-date over je branche. Door in dit soort posts af en toe je plaatsnaam te laten vallen of juist heel specifiek te vertellen over een project dat je in de buurt hebt afgerond, ziet Google dat jij een serieuze speler bent op jouw terrein in jouw regio. 

Wees consistent en up-to-date

Google vindt niks zo vervelend als gegevens die op verschillende plekken anders zijn. Zorg dus dat je adresgegevens en dergelijke op al je sociale kanalen, websites en andere online uitingen gelijk zijn. Even opletten dus wanneer je verhuist. 

En update je Google-bedrijfspagina regelmatig. Actief de vragen van je bezoekers beantwoorden en updates plaatsen wordt beloond door Google.

Case: wat als je meerdere vestigingen hebt?

De laatste maanden zijn we bij GoldfiZh druk in de weer met de lokale zoekoptimalisatie voor Arts en Zorg. Dit is een keten van 20 gezondheidscentra waarin verschillende soorten zorg samenkomen, zoals een huisarts, een apotheek, een fysiotherapeut en een psycholoog. Allemaal diensten die alleen lokaal relevant zijn. 

Veel vestigingen en diensten die door elkaar heen lopen. Dat is vragen om problemen. Veel van deze lokale diensten werden dan ook niet gevonden via Google. Reden: er was geen lokale focus aangebracht op de pagina’s. 

Door elke pagina toe te spitsen op wat het is en waar het zit, zijn we hier langzaam maar zeker verandering in aan het brengen. Zoek maar op ‘huisarts Leeuwarden’ en bekijk de resultaten. Arts en Zorg staat tegenwoordig zelfs boven verschillende vergelijkingswebsites, hoppa! Niet gek voor een zoekwoord waar 2.400 keer per maand op wordt gezocht. Goed geschreven lokale SEO-pagina’s hebben dus een grote impact! 

Arts en Zorg in Google

De impact van Lokale SEO wordt duidelijk wanneer je ziet dat je met 1 pagina op twee manieren bovenaan kan ranken in Google op competitieve zoekopdrachten

 

Google Maps snippet

Ook 2 huisartsen uit dezelfde stad zijn bovenaan te krijgen

Zelf aan de slag met je vindbaarheid

Laten we het niet moeilijker maken dan het is. De basis van lokale SEO is simpel: zorg dat je jouw contactgegevens up-to-date hebt en je Google Mijn Bedrijf zo volledig mogelijk hebt ingevuld. 

In competitieve branches (denk bijvoorbeeld aan zoekwoorden als ‘koffie Utrecht’ of ‘bakker Tilburg’) is dit echter niet voldoende. Mocht jij na het toepassen van bovenstaande tips nog steeds hulp nodig hebben of wil je een keertje dat ik met je meedenk? Neem even contact met me op! ⤵️ 

Lees ook:

Hidde Zwiers
SEO-specialist
6 stories

Van huis uit journalist totdat hij voor een opdracht bij GoldfiZh binnenstapte. Schrijft veel, weet alles van SEO, websites en content én mag soms een podcast hosten. Vragen over de blog? Stuur een berichtje ➡️

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Of beter kom je langs op onze vrijmibo! Checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×