12 simpele tips & tricks om betere foto’s te maken met je smartphone!

Foto’s maken met je smartphone, het is moeilijker dan het lijkt! Wil jij mooie plaatjes schieten voor social media? Of misschien wel voor je website of LinkedIn? Lisa en Erika helpen je op weg met 12 simpele tips & tricks! Zo maak jij straks de beste foto’s met je iPhone of Android.

mooie foto's maken met je mobieltje doe je zo

1. Maak je camera schoon

Ja duh… Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten het. Voor smartphone fotografie heb je een schone camera nodig. Anders zijn je foto’s minder scherp zijn dan had gekund. Zonde! Pak daarom een brillendoekje of gebruik gewoon je (schone) katoenen t-shirt en veeg die vette vingers van de lens!

2. Maak jezelf camera-ready

Als je foto’s van jezelf of van anderen gaat maken is het mooi om een matterend poedertje (met talk) op het gezicht aan te brengen (ja, ook voor mannen). Dit zorgt voor een minder glimmende huid, zodat je zal shinen voor de camera (shinen hè, niet glimmen 😉). Verder kun je nog nadenken over de outfits en even controleren of alles goed zit. Je wilt geen rare kreukels of vouwen op beeld!

3. Gebruik het raster

Op alle smartphones heb je wel de functie om een raster aan te zetten, waardoor er een aantal lijnen op beeld verschijnt. Met behulp van deze lijnen kun je ervoor zorgen dat de horizon recht is en dat alles mooi is uitgelijnd. Op een iPhone kun je deze functie activeren bij je algemene instellingen -> camera -> raster aan.

4. Scherpstellen: tik op je scherm

Je camera stelt meestal automatisch scherp op het voorwerp dat het meest dichtbij is, maar je kunt ook scherpstellen op een ander punt. Probeer daar eens mee te variëren! Door iets op de voorgrond wazig te weergeven, zoals takjes of een verkeersbord, zorg je ervoor dat je de focus verplaatst naar de achtergrond. Hierdoor kun je de nadruk van het beeld dus verplaatsen. 

5. Vermijd inzoomen en flitsen

Inzoomen moet je eigenlijk nooit (maar dan ook NOOIT) doen! Gebruik dus niet je vingers om in te zoomen maar je benen! Je kunt beter dichtbij staan of achteraf de foto bijsnijden. 

Flitsen met je smartphone is eigenlijk ook een no-go. Goede belichting is erg belangrijk voor een geslaagde foto, maar je kunt het best op zoek gaan naar natuurlijk licht. Een felle flits zorgt ervoor dat de foto overbelicht wordt en detail mist. 

Moet je toch echt in het donker een foto maken? Vraag dan iemand om bij te schijnen met een flashlight, maar doe dit door een wit papieren zakdoekje heen. Hierdoor wordt het licht verzacht en verspreid.

6. Pas de helderheid aan

Als je toch niet tevreden bent met de huidige belichting van de omgeving, kun je altijd nog de helderheid aanpassen. Dit doe je door 1 keer te tikken op je scherm, waarna er een geel schuifje met een zonnetje verschijnt die je vervolgens naar boven of beneden (dus: lichter of donkerder) kunt vegen.

7. Zorg voor een goede compositie

Het is ook belangrijk om na te denken over de opstelling van je onderwerp(en). Hoe breng je het in beeld? Bij verschillende voorwerpen: zet je alles op een rijtje van hoog naar laag? Zet je de voorwerpen dichtbij elkaar of juist verspreid over de hele foto? Zet je ze achter elkaar of ga je ze opstapelen? Dit is helemaal aan jou! 

Zorg ervoor dat wat je wilt vertellen of laten zien zo goed mogelijk uitkomt. Zorg ervoor dat je plaatje overeenkomt met de boodschap die je wilt overbrengen. Kijk eens aan, je foto’s lijken meteen een stuk professioneler!

8. Speel met perspectieven

Zorg ervoor dat je veel keuze hebt met perspectieven! En dan natuurlijk niet tien keer hetzelfde plaatje. Nee, probeer vanuit verschillende hoeken te fotograferen: van links naar rechts, van verder weg en dichterbij, ga op een stoel staan of op je buik liggen, wees creatief! Vergeet niet dat je je smartphone ook horizontaal kunt draaien, zo krijg je een breder perspectief. Bedenk vooral wat je met je beeld wilt overbrengen. Als het onderwerp bijvoorbeeld autoriteit moet uitstralen, maak dan de foto van onder. 

9. Bursts/live foto’s maken met smartphone

Wil je nou een vette actiefoto maken of iets fotograferen wat beweegt? Dan hoef je niet meer bang te zijn dat je het moment mist of net niet raak schiet. Met smartphone fotografie is het allemaal mogelijk. Met de volgende opties zorg je ervoor dat je altijd het perfecte plaatje krijgt:

 • Burstfoto. Houd de fotoknop ingedrukt zodat je een burst maakt en voilà: je hebt een hele reeks aan foto’s van dat ene moment. Hierna kun je de beste foto uitkiezen en opslaan in je galerij . 
 • Live foto. Ook kun je als iPhonegebruiker de optie ‘live foto’ gebruiken. Deze kun je aanzetten door op het icoontje bovenaan je scherm te tikken. Maar let op: zet deze functie alleen aan als dit echt nodig is! Deze foto’s nemen namelijk veel ruimte in beslag.

10. Gebruik de zelfontspanner

De zelfontspanner geeft je de tijd om in de juiste positie te gaan staan. Dit is niet alleen handig bij het maken van een groepsfoto: je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om je nieuwe yogahouding vast te leggen of om je haar nog even goed te doen en je kleding strak te strijken. Daarnaast kan je het ook gebruiken om de camera heel stil te houden en op dezelfde plek. Zo kun je voorkomen dat je bewogen foto’s krijgt. 

11. Gebruik fotobewerkingsapps

Als je uiteindelijk een leuk kiekje hebt geschoten, is het leuk om deze nog net iets mooier te maken. Het is natuurlijk niet altijd noodzakelijk, maar het kan wel helpen om een eenheid te creëren met de verschillende foto’s. Op een iPhone kun je al een foto bewerken als je op ‘wijzig’ klikt. Hier heb je al een hele hoop mogelijkheden. Maar mocht je nog uitgebreidere opties willen, kun je ook een fotobewerkingsapp downloaden, als: VSCO of Lightroom.

12. DIY trucjes

Ten slotte nog een paar gekkere tricks voor de echte fanatiekelingen van smartphone fotografie: 

 • Gebruik een zonnebril als polariserende filter. Als je een foto hebt met heel veel contrast, dus een deel heel licht en het andere donker, kun je dit zo in evenwicht brengen.
 • Maak je smartphone vast aan een heliumballon voor een drone effect. Je hebt nodig:
  • Smartphone;
  • Stevig draad zoals visdraad;
  • Helium ballon;
  • Eventueel een remote;
  • Een hoop lef en een goede verzekering.

👉 Heb je hulp nodig bij het maken van foto’s voor je socials? Stuur even een berichtje naar hello@goldfizh.nl

Anderen lazen ook:

Erika en Lisa
Content Creators
4 stories

Erika en Lisa zijn het superduo van GoldfiZh. Begonnen als stagiairs en freelancen nu beiden hier, terwijl ze hun studie afmaken. Van podcasts tot Instagram Stickers: zij fixen het voor je!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×