Hey Google, wat zijn Voice Assistant en Voice Dialogue?

‘Hey Google!’ ‘Hey Siri’ ‘Hey Alexa’. Grote kans dat ook jij dit wel eens hebt geroepen. Voice assistants zijn steeds populairder en worden steeds uitgebreider. Smart speakers zijn al bijna niet meer weg te denken uit de digitale wereld, maar speel jij er als bedrijf al op in? En hoe doe je dat eigenlijk? We leggen je het belang van voice assistants en voice dialogue in 4 minuten uit!

Voordat we uitleggen wat voice dialogue precies is en hoe je het maakt: eerst even een korte opfrisbeurt rond voice assistants.

Wat is een voice assistant?

Een voice assistant is een virtuele spraakassistent voor smart speakers of je telefoon. Hierdoor kan je met apparaten praten. Deze technologie werkt op basis van Artificial Intelligence (AI) en zorgt ervoor dat de software erachter dus zelflerend is. Hoe meer je vraagt, hoe gerichter, beter en persoonlijker de antwoorden worden! Bekende voorbeelden van voice assistants zijn: de Google Assistant, Siri van Apple en Alexa van Amazon.

Waarvoor wordt een voice assistant gebruikt?

Onze grote vrienden van Google doen geregeld onderzoek naar de groei van smart speakers en de bijbehorende voice assistant. Voor gebruikers zijn de voornaamste redenen voor het gebruiken van zo’n apparaat:

 • Het gemakkelijker maken van de dagelijkse routine;
 • Multitasken, bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent en je digitale keukenhulp je het recept voorleest;
 • Het sneller verkrijgen van antwoorden en informatie. 

Onderzoeksbureau Juniper Research heeft onderzoek gedaan naar de groei van voice assistants. Zij voorspellen dat er in 2023 maar liefst 8 miljard spraakgestuurde apparaten gebruikt worden. Ter vergelijking: in 2018 was dit 2,5 miljard. De verwachting is dat dit jaar 50% van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zal zijn. Dus, waar wacht je nog op?

voice assistant en dagelijks gebruik voice assistant cijfers Google

Verschil voice search, voice assistant en voice dialogue?

 • Voice assistant: de virtuele spraakassistent, dus Google Assistant, Siri of Alexa.
 • Voice search: Het stellen van vragen of zoekopdrachten aan je voice assistant. Meer weten? Hidde heeft steengoede blog over voice search geschreven. 
 • Voice dialogue: het zelf customizen van een verhaallijn in een voice assistant.

En dat laatste, dat is pas écht heel tof!

Voice Dialogue: zo maak je het

Hey Google, praat met…

Bol.com

Praten met Sinterklaas wanneer jij wilt. Het is een droom voor veel kinderen. Gaan we regelen, dacht Bol.com. Door middel van een interactief verhaal konden kinderen Hulppiet van de Sint zijn en ervoor zorgen dat alle cadeautjes op tijd in de juiste schoen terecht kwamen. Het unieke aan deze actie: je praat niet met de standaard robotstem van Google, maar met de ‘echte’ Sinterklaas! Zo voelt een geprogrammeerd dialoog veel natuurlijker aan.

Donald Duck

Donald Duck, wie kent hem niet? Fans van het weekblad kunnen vanaf nu praten met DE Donald Duck. Niet de eend zelf, want dat gekwaak verstaat natuurlijk niemand, maar wel met het weekblad. Wie hem via Google Assistant oproept, kan nu kiezen uit twee zogeheten ‘actions on Google’: lachen de moppentrommel of de Duck Quiz spelen.

Hoe richt je een voice dialogue in?

De voorgaande cases van Bol.com en Donald Duck zijn voorbeelden van een voice dialogue. Via Google’s Dialogflow (voorheen API.AI) maakt Google het voor jou mogelijk om een eigen spraakgestuurde verhaallijn te programmeren.

Klinkt ingewikkeld? Het valt best mee! Je kan het zo uitgebreid maken als je wilt. Begin laagdrempelig met bijvoorbeeld alleen de contactgegevens van je bedrijf of de openingstijden. 

Maak ‘actions on Google’ aan (in Dialogflow ook wel Intents genoemd), 1 action bevat een vraag of keyword, gevolgd door een antwoord. In Dialogflow vul je eenvoudig in zonder al te veel programmeerkennis in huis te hebben. Een flow ontwikkelen? Koppel actions aan elkaar en zorg dat ze elkaar opvolgen.

Je moet het bouwen van een voice flow zien als een soort boom van vragen en antwoorden. 

 • Vraagt de gebruiker dit
  • Dan komt dit antwoord
 • Vraag de gebruiker dat
  • Dan kan dit antwoord komen
  • Of een variatie daarop
   • Na dit antwoord komt er een vraag vanuit ons

Zo bouw je langzaam een ‘flow’ aan mogelijke vragen en antwoorden(reeksen).

Maak ‘actions on Google’ aan (in Dialogflow ook wel Intents genoemd), één action bevat een vraag of keyword, gevolgd door een antwoord. In Dialogflow vul je eenvoudig in zonder al te veel programmeerkennis in huis te hebben. Een flow ontwikkelen? Koppel actions aan elkaar en zorg dat ze elkaar opvolgen.

dialogflow voor voice dialog

Tips voor het maken van een voice dialogue in Dialogflow

 • Genoeg gehad van de robotvoice of wil je meer? Spreek je eigen stem in of maak gebruik van muziek! Met een klein stukje code kom je al een heel eind!

 • Wist je dat je ook extra’s kunt toevoegen aan je gesprek? Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen, geluidsfragmenten, voorgestelde knoppen of een button naar je website! Dat ziet er dan zo uit:

 • Dialogflow alleen voor Google Assistant? Nee hoor! Integreer je voice assistant ook met Facebook Messenger, Slack, Telegram of Twitter!
 • Wanneer je een flow bouwt, zorg er dan voor dat je iedere ‘intent’ eindigt met een vraag. Zo stuur je de gebruiker een kant op en voorkom je dat ze afhaken of zelf dingen gaan verzinnen. 

Zelf ook zo’n toffe voice dialogue? Kunnen wij fixen voor je! Neem contact met ons op, en voordat je het weet heb jij ook zo’n vette voice assistant.

Meer weten over spraakgestuurde zoekopdrachten?

Suus van Veenendaal
Digital Producer
6 stories

Creatieve nerd. Weet alles over AR, voice assistants en websites. Een keertje kletsen? Stuur een berichtje 👉

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×