Online stage lopen tijdens coronacrisis: stagiairs Lisa en Erika vertellen

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dit is hét motto van GoldfiZh. Hier hebben wij tijdens onze stage écht naar geleefd. Laat de coronacrisis nou nèt de periode zijn waarin wij stage lopen bij GoldfiZh voor onze opleiding. Door corona moesten wij onze creatieve voelsprieten éxtra activeren om op afstand stage te kunnen lopen tijdens corona. 

stage tijdens corona

Maar wie is ‘wij’? Wij, Lisa en Erika, zijn twee studentes van de opleiding Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool van Utrecht. We nemen jullie hier mee in onze levens van de afgelopen maanden en delen onze ervaringen met het online stage lopen. Lees vooral verder voor superhandige tips! 

Warm welkom in de vissenkom

Schommelen, pingpongen, een superuitgebreide lunch, werken waar je maar wilt, een hoop leuke collega’s en omringd door planten (die we soms ook water moesten geven ;)). De eerste zes weken brachten we gewoon door op het kantoor in de mooie Werkspoorkathedraal, ook wel de vissenkom voor alle GoldfiZhjes. Hierdoor hebben we goed kennis kunnen maken met alles en iedereen en de sfeer binnen het bedrijf. Helaas was dit dus voor (niet al te) korte duur, want toen brak de coronacrisis uit. 

En toen was daar corona…

GoldfiZh is een bedrijf dat niet bij de pakken neer gaat zitten en dat zich snel kan aanpassen. In deze onzekere tijd was het de vraag of er genoeg werk zou zijn. We moesten ons uiterste best doen om nieuwe opdrachten binnen te halen. Spannend! Daarbij is het natuurlijk een hele verandering als ineens alle werknemers vanuit huis moeten werken. Gelukkig stond het merendeel van onze bestanden al op onze gezamenlijke Google Drive, het is immers een digitaal marketing bedrijf. Hierdoor verliep de overgang van op kantoor werken naar thuiswerken vrij soepel.  

Wake up. Kick ass. Repeat.

Maar wat doen we dan verder doordeweeks? Wij maken nu, naast een aantal klusjes voor klanten, vooral veel leuke GoldfiZh-content. Denk aan Instagram-stories, stickers, posts en IGTV’s. Natuurlijk willen we in deze tijd extra creatief zijn en daar krijgen we ook veel vrijheid voor. Daarom proberen we (ook voor ons) wat nieuwe dingen uit. Zo schrijven we nu blogs – ja ja je leest er nu één – en hebben we zelfs podcasts gemaakt! Deze gingen over een toepasselijk onderwerp, namelijk hoe onze generatie (gen Z) zich vermaakt in de quarantainetijd. Enne… heb jij ‘m al geluisterd? 😉

Toch is het af en toe wel lastig, dat thuiswerken. De communicatie gaat een stuk minder snel en je zit niet met alle creatieve breinen bij elkaar. Ook is het best lastig om je elke dag weer tot werk te zetten en je concentratie vast te houden. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die ons dagelijks hielpen bij het thuiswerken:

1. Zorg voor een goede start van je dag!

Een goed begin is het halve werk. Dus stap even onder de douche, kleed je leuk aan en eet een stevig ontbijt. Eigenlijk net als bij een normale werkdag. Zorg verder voor een fijne werkplek: een plek met veel licht en een goede stoel doen al wonderen voor je mentale houding. Ga dus niet in een donker hol onderuitgezakt in je stinkende pyjama zitten, want daar word je niet gelukkig van. En dat is ook niet zo bevorderlijk voor je werk.

Ook kan een digitale dagstart helpen. Bij GoldfiZh beginnen wij elke ochtend met een dagstart in Google Meet. De eerste dagen zaten we daar nog met alle twintig fiZhjes in, maar we kwamen erachter dat dit iets te chaotisch was en te lang duurde. Daarom is het nu opgedeeld in team X en Y. Dit was eerst even wennen: er werd veel door elkaar heen gepraat of er waren juist wat ongemakkelijke stiltes. Maar toch is het best fijn omdat je zo een echte start van je dag hebt. En je ziet alle collegaatjes even. 

2. Verdeel je dag en zorg voor routine

Zorg ervoor dat als je moet werken, je werkt. En als je vrij bent, je ook echt NIET werkt of überhaupt met werk bezig bent. Dus niet even tussendoor even de was doen of stiekem Netflixen hè? Dit is misschien verleidelijk, maar het haalt je uit de workflow. Las vaste pauzes in op een dag en ga dan écht even iets anders doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga op een andere plek of in een andere kamer zitten.

Daarnaast kan het maken van een planning ook helpen. Stel aan het begin van de dag realistische doelen op en maak daarvan een to-dolijst. Streep ze af als je een taak hebt afgerond, dat geeft voldoening! Daarbij draagt het ook bij aan het afronden van je werk, zodat je niet nog tot laat blijft doorwerken. To-do’s af? Laptop uit!

3. Gebruik online tools

Bij GoldfiZh hebben we kennisgemaakt met een paar hele handige online tools:

  • Asana: hierin houd je al je taken bij en kun je ook deadlines stellen, zodat je ziet welke taken prioriteit hebben. Je kunt ook de taken van anderen zien. Handig!
  • Google Drive: we hebben een gezamenlijke Drive waarop alle bestanden staan. Zorg er dan wel voor dat je alles netjes in mapjes opslaat zodat het overzichtelijk blijft en voor anderen makkelijk terug te vinden is. Wel zo fijn.
  • Google Meet of Zoom: deze tools gebruiken wij altijd om te videobellen. Google Meet is ideaal omdat je alles van Google bij elkaar hebt (dus niet een nieuwe app hoeft te openen) en je snel een videocall kunt inplannen via je Google Calendar. Zoom gebruiken wij alleen voor de borrels omdat je hier een gallery view hebt, waarbij je dus alle deelnemers tegelijk op je scherm kan zien. Ook kan iedereen in Zoom een grappige achtergrond bij zichzelf instellen. Zo waanden mensen zich op Caribische stranden of (natuurlijk) in een vissenkom!

Af en toe hebben we een knaller van een vrijmibo gehouden. Dan hadden we bijvoorbeeld een inspiratiesessies over Artificial Intelligence (AI) en Motion Design, of zelfs een Pim Pam Pet borrel waarbij één iemand de spelleider was en de anderen voorwerpen uit hun huis moesten zoeken. Leuk!

4. Bel gewoon even!

Hoe vaak loop je op kantoor wel niet even naar elkaar toe om een korte vraag te stellen? Of om feedback te vragen? Nu we thuiswerken voelt de drempel om iemand even op te bellen heel groot, dus appen we liever. Maar vaak duurt via WhatsApp iets uitleggen wat je niet snapt véél langer dan even snel bellen. Dus pak die telefoon en bel gewoon even! 

Mocht je nou een ingewikkelde vraag hebben, kun je ook even videobellen. Hierbij kan je ook je scherm delen dus dit is heel handig om dingen uit te leggen of te laten zien! Of heb je geen vraag, maar vind je het niet fijn om ‘alleen’ te werken? Wij hebben ontdekt dat het superfijn kan zijn om gewoon je videocall aan te laten staan tijdens het werken.  Zo kan je even snel een vraag aan iemand stellen of om feedback vragen. Doe dit alleen met maximaal drie personen anders wordt het te druk.

Hoe ga je als stagiair om met (corona)struggles? 

Ondanks deze gouden tips hebben we als stagiaires natuurlijk ook de nodige struggles. We hebben nu minder begeleiding en we kunnen natuurlijk niet bellen om elk klein dingetje, dus moeten we sommige dingen toch wat meer zelf uitvogelen. Dat betekent: tutorials kijken, oude bestanden uitpluizen en helpdesks erbij halen. Of als het echt niet gaat, in paniek de medestagiair opbellen. Dit alles zorgt er misschien voor dat we meer tijd kwijt zijn aan uitzoeken, maar we worden er wel zelfstandiger van! Zo zie je maar weer, elk nadeel heb z’n voordeel.

Maar hoe zitten we er dan precies bij? We zitten allebei al sinds het begin van de lockdown in quarantaine bij onze ouders. Hier hebben we voor gekozen omdat we dan iets meer ruimte hebben en onze ouders lekker voor ons zorgen (dit bespaart trouwens ook een hoop geld 😉). Ook al is het een beetje gek om weer thuisthuis te wonen (we woonden allebei al jaren op onszelf), het is eigenlijk best wel gezellig met onze ouders en zusjes. Al missen we natuurlijk de sociale dingen zoals borrels met vrienden en feestjes zeker, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Fomo (fear of missing out) is nu verleden tijd.

Veel mensen vragen nu: “Vind je het niet jammer dat je nu niet volop je stage kan lopen?” En natuurlijk is het een beetje jammer. Maar wij vinden dat wij nog van geluk mogen spreken. Halverwege onze stage had de HU een virtuele stage terugkomdag georganiseerd. Hier konden we met een groepje medestudenten onze verhalen delen en vragen stellen aan elkaar en aan de docenten. Hier kwamen we er dus achter dat wij veel geluk hebben gehad. We hebben verhalen gehoord van anderen die nu bijna niks meer te doen hebben en in het ergste geval zelfs hun stage moesten stopzetten. Dat is bij ons gelukkig totáál niet het geval: er is bij GoldfiZh altijd genoeg te doen. 

Daarnaast heeft corona ook nog voor iets positiefs gezorgd: we hoeven nu niet meer de cliché stagetaken uit te voeren zoals het vuilnis buiten zetten, koffie halen en de vaatwasser uitruimen. 😉

Het was natuurlijk even wennen dat online stage lopen en zo’n nieuwe routine, maar door dit sterke en gezellige bedrijf was onze stage toch een succes. Voor ons komen de laatste weken er nu aan en er kunnen nu elke dag weer een aantal fiZhjes de vissenkom in. Dus we kunnen het afsluiten met schommelen, pingpongen, omringd door een hoop leuke collega’s en planten (die we misschien toch nog maar even water moeten geven…). 

Anderen lazen ook:

Erika en Lisa
Content Creators
4 stories

Erika en Lisa zijn het superduo van GoldfiZh. Begonnen als stagiairs en freelancen nu beiden hier, terwijl ze hun studie afmaken. Van podcasts tot Instagram Stickers: zij fixen het voor je!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×