Week van de app- of werkstress? Saar dealt met 1200 appjes in 8 uur

In het kader van de Week van de Werkstress hebben we bij GoldfiZh een testje gedaan: hoeveel appjes krijgt een student van tegenwoordig tijdens werktijd? Onze stagiaire Saar (22) hield het een werkdag bij: 1200 in 8 uur! ‘Dit is echt oprecht weinig.’

Werkstress door je telefoon

De appjes blijven binnenstromen op de telefoon van Saar. Beeld: GoldfiZh

14 personen en 12 appgroepen wachtten donderdag tevergeefs op een reactie van Saar. “Ik heb er minder last van dan dat je misschien zou denken. Normaal gesproken check ik tijdens de lunch gewoon even wat er allemaal aan de hand is en reageer ik vervolgens op wat mensen. Vandaag was het eigenlijk nog best rustig.”

Stel je voor: 1200 berichtjes op een normale werkdag. Pak je dan je telefoon de hele dag op, zet je het op stil of open je het, net als Saar, alleen tijdens de lunch? Een vraag die mensen als Saar zich 1200 keer per dag stellen.

Deze constante stroom van sociale druk zorgt bij de nieuwste generatie op de werkvloer voor een stuk meer stress dan bij oudere generaties. In de Telegraaf werd klinisch neuropsycholoog Erik Matser hierover eerder deze maand uitgebreid geïnterviewd.

‘Stress wordt de grootste crisis ooit’

Hij stelt dat ‘de westerse wereld aan de vooravond staat van misschien wel de grootste crisis ooit’. Eén op de 5 jonge werknemers heeft tegenwoordig last van klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Kinderen die opgroeien met aanhoudende stress ontwikkelen minder goed hersenconnecties en in erge gevallen kunnen zelfs zenuwbanen helemaal afsterven.

“In onze samenleving worden te veel mensen overvoerd met informatie. Deze consequenties zijn vaak levenslang. Tachtig procent van mijn eigen studenten geeft aan zelfs geen dag zonder mobiele telefoon en e-mail te kunnen.”

Dilemma vol prikkels

Een dilemma om serieus rekening mee te houden. Prikkels zijn overal. Als digitaal marketingbureau ontkom je niet aan de constante, online stroom van prikkels en afleidingen. Je moet hier in mee. De vraag is: hoe ga je ermee om? Tijdens de Week van de Werkstress besloten we om hier zelf ook nog eens grondig naar te kijken. 

Werk en privé zijn tegenwoordig een stuk minder gescheiden dan voorheen. Misschien stuur je tijdens werk een privé-appje, maar iedereen beantwoordt net zo makkelijk een werkmailtje in privétijd.

Zelf stellen wij Saar ook bloot aan dit ‘werkstress prikkeldilemma’. Ze checkt haar appjes pas tijdens de lunch, maar tegelijkertijd vragen we wel van haar om de telefoon in de gaten te houden voor wanneer er een klant appt. Of we vragen om de social kanalen van klanten te monitoren. Alle persoonlijke berichten ziet ze daardoor wel de hele dag langskomen. De afleiding is dus overal, ook als ze met klanten appt.

“Als je de hele dag al die berichten ziet langskomen, wil je soms wel even reageren”, zegt Saar als ze haar telefoon weer mag openen. “Zeker als je moeder je appt, als er iets belangrijks in je jaarclub gebeurt of als de naam van die ene jongen in je beeld verschijnt… Het was niet per se zwaar, maar vind het wel lastig om mijn telefoon nu weer te openen. Ik weet even niet waar ik moet beginnen.”

Meer weten over de werkwijze van ons? Rent a GoldfiZh!

Lees ook:

Hidde Zwiers
SEO-specialist
8 stories

Weet als oud-journalist van AD.nl, NU.nl en VI.nl precies hoe je de zin van de onzin scheidt én lekkere teksten schrijft. Bij GoldfiZh inmiddels ruim 2 jaar intensief bezig met alles rond SEO. Vragen over de blog? Stuur een mailtje of connect gewoon op LinkedIn!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×