Adverteren op YouTube: zet je video-advertenties effectief in

Met miljarden gebruikers bevindt jouw doelgroep zich sowieso ook op YouTube. Het is dan ook een ideaal marketingplatform om je naamsbekendheid te vergroten of leads binnen te halen. Maar: hoe werkt adverteren op YouTube? Ik leg je in 3 minuten alles uit over doelgroepen, soorten advertenties, de kosten, de voordelen en geef je natuurlijk de nodige tips. Let’s go!

Youtube advertising

Hoe werkt adverteren op YouTube?

In de basis werkt adverteren op YouTube vrijwel hetzelfde als adverteren in Google. De campagnes worden bijvoorbeeld beide ingericht via Google Ads, maar er zijn een aantal verschillen: 

 • de targeting- en uitleveringsmogelijkheden; 
 • je hebt een YouTube kanaal nodig om te kunnen adverteren. 

De video’s die je wilt adverteren, moet je namelijk uploaden op je kanaal. Wil je niet dat de abonnees van jouw kanaal deze video’s te zien krijgen, geen zorgen. Verberg de video’s dan gewoon. Na het aanmaken van een YouTube-kanaal, als je die nog niet had, volgen nog een aantal stappen voordat jouw advertenties worden uitgeleverd. Simpel gezegd:

 1. Upload een video op jouw YouTube kanaal. Let op: YouTube moet de video’s uiterlijk twee werkdagen voor de start van jouw campagne hebben ontvangen;
 2. Maak een campagne aan in Google Ads en kies daarbij de juiste doelstelling;
 3. Stel de campagne in: denk aan het budget en de looptijd van je campagne, specificeer je doelgroep en maak de advertentie;
 4. Ready, set, go! Je campagne is nu klaar om uitgeleverd te worden aan de door jou ingestelde doelgroep. 

👉 Lees ook: 5 tips voor een goed bekeken YouTube-kanaal!

Voordelen van adverteren op YouTube

Mocht je nog twijfelen, of misschien al wel overtuigd zijn, om te starten met YouTube marketing: adverteren op YouTube kent vele voordelen. Check:

 • YouTube kent hele specifieke targeting mogelijkheden. Zo kun je niet alleen targeten op basis van demografische en geografische gegevens, maar bijvoorbeeld ook op basis van interesses, zoekwoorden en onderwerpen. Door deze specifieke targeting mogelijkheden kun je jouw doelgroep heel gericht targeten, waardoor de relevantie omhoog schiet.
 • Elk bedrijf kan reclame maken op YouTube: van het kleine bakkertje op de hoek tot grote bekende multinationals. Door de grote diversiteit in gebruikers en de relatief lage kosten is YouTube voor elk bedrijf toegankelijk om op te adverteren. 
 • Je betaalt alleen voor de kijkers die jouw advertentie video afkijken (of minimaal 30 seconden hebben gekeken) óf voor degenen die interactie hebben gehad met jouw advertentie. 
 • Remarketing! Daar zijn wij als marketeers natuurlijk dol op. Remarketing in YouTube kan op twee manieren: je kan jouw websitebezoekers een specifieke video laten zien of je kan kijkers van jouw video advertentie bijvoorbeeld een vervolg advertentie laten zien.
 • Data. De prestaties van jouw advertenties worden weergeven in Google Ads. Hieruit kun je een hoop inzichten vergaren om de campagne waar nodig te optimaliseren. Deze inzichten zijn daarnaast interessant om meer te weten te komen over het (kijk-/klik-) gedrag van jouw doelgroep.
 • YouTube is eigendom van Google. Dat betekent dat marketing via YouTube bijdraagt aan jouw positie binnen Google. Ja echt! Een win-win situatie dus. 

Feiten en cijfers YouTube

Top natuurlijk, die voordelen. Maar als bedrijf of ondernemer ben je vast ook benieuwd naar de feiten en cijfertjes van YouTube als platform. Here you go:

 • Elke maand komen er 1,9 miljard gebruikers op YouTube; 
 • Jaarlijks kijken zij voor 46.000 jaar aan content weg;
 • Dat is per dag een kijktijd van ruim 1 miljard uur
 • De gemiddelde sessieduur is 40 minuten;
 • YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld;
 • De helft van de marketeers maakt gebruik van YouTube advertenties;
 • 70% van de korte advertenties zorgt voor een zichtbare stijgende lijn in naamsbekendheid;
 • 62% van de advertentietijd op YouTube wordt gezien. Op tv is dit maar 45%;
 • YouTube is beschikbaar in maar liefst 91 landen, let’s go international.

👉 Lees ook: alles over YouTube Stories

YouTube als onderdeel van je campagnestrategie

Key is natuurlijk de strategie achter jouw YouTube-campagne. Zet YouTube niet zomaar in omdat het platform een groot bereik heeft, maar denk eerst goed na over de relevantie voor jouw bedrijf en zie het als een onderdeel van jouw campagnestrategie dat toegevoegde waarde biedt. Denk dus na over vragen als:

 • Wie wil je bereiken? 
 • Wat is de behoefte? 
 • Welke content willen zij zien? 
 • Welke advertentie vorm is het meest geschikt? 
 • Wordt het een crossmediale campagne? 

En zo zijn er nog veel meer vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat. Effectieve campagnes zijn onderdeel van een goed uitgedachte strategie. Daarnaast is het essentieel om doelstellingen te zetten zodat je hier naartoe kan werken en achteraf kan reflecteren. Als je daar hulp bij kunt gebruiken: mail me dan even of bekijk onze pagina over videomarketing!

Verschillende soorten advertenties

Ook een onderdeel van jouw strategie: het soort advertentie dat je inzet. YouTube kent verschillende soorten advertenties, elk geschikt voor een ander doel. 

Zo zijn er de InStream-advertenties. Deze advertenties zijn geschikt voor meerdere doeleinden en worden voor, tijdens of na andere video’s weergeven. Er zijn twee varianten: degene die je na 5 seconden kan overslaan en InStream-advertenties die je moet uitkijken. 

Daarnaast zijn er Bumper-advertenties. Deze advertenties duren maximaal 6 seconden, kunnen niet worden overgeslagen en zijn zeer geschikt als je veel kijkers wilt bereiken met een korte, krachtige en makkelijk te herinneren boodschap. 

Last but not least: de Discovery-advertenties. Deze advertenties bestaan uit een thumbnail en korte tekst. Ze worden weergeven in de zoekresultaten op YouTube, naast gerelateerde YouTube-video’s & op de mobiele homepage van YouTube. Anders dan de InStream- en Bumper-advertenties is dat de gebruiker op de advertentie moet klikken om de video achter de advertentie te bekijken. 

👉 Lees ook: zo optimaliseer je jouw organische YouTube-video’s

Deze verschillende soorten advertenties kunnen los worden ingezet, maar het kan ook heel effectief zijn om ze te combineren. Bijvoorbeeld: als eerste zet je een InStream-advertentie in om jouw merkverhaal toe te lichten, waarna je een (retargeting) Bumper-advertentie in kan zetten om jouw merk nogmaals onder de aandacht te brengen. Of juist andersom.

Wat zijn de kosten van YouTube-advertenties?

Gemiddeld zijn de kosten voor een YouTube-advertentie per view tussen de €0,10 en €0,25. Deze kosten hoef je pas te betalen wanneer jouw video advertentie helemaal wordt bekeken of voor minimaal 30 seconden. In de meeste gevallen worden de kosten berekend op basis van vertoningen, maar ze kunnen ook berekend worden op basis van klikken of andere interactie. 

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van veel factoren afhankelijk zijn. Onder andere de doelstelling van jouw campagne, de targeting en jouw video hebben invloed op de kosten. 

Tips voor adverteren op YouTube

Campagnestrategie, budgetten, doelgroep en video’s: check? Dan hebben we nog een aantal tips voor je: 

 • Een van de belangrijkste tips die we je mee willen geven is: trek de aandacht al in de eerste seconden! Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat de kijker geïnteresseerd raakt en blijft kijken of een actie uitvoert zoals doorklikken naar jouw website. Zorg er dus voor dat jouw product, dienst, merk of logo in de eerste seconden duidelijk naar voren wordt gebracht. Breng altijd een triggerende, duidelijke boodschap die aansluit bij jouw doelgroep. Wat wil je de kijker meegeven? Is het een introductie van een nieuw product of moet de kijker juist doorklikken naar jouw website? 
 • Een tweede tip is: wees creatief in het maken van de advertentievideo. Onderzoek wijst namelijk uit dat kijkers creativiteit in video’s erg belangrijk vinden. Zorg ervoor dat je opvalt!
 • Tip nummer drie: vergeet de audio niet! Geluid is minstens net zo belangrijk als de video zelf, het versterkt het beeld. 
 • Een URL achter jouw advertentie is verplicht. Zorg dat de landingspagina matcht bij de video en de verwachtingen van de kijker. Niets is zo vervelend als een landingspagina die totaal niet aansluit bij de content van de advertentie. Relevantie is ontzettend belangrijk.

Zo, na deze tips ben je klaar om aan de slag te gaan met YouTube-advertenties. Wil jij YouTube ook onderdeel maken van je online campagnestrategie en kan je wel wat creatieve helpende handjes gebruiken? Ik denk graag met je mee! Bel, mail, app of kom gewoon langs en ik zorg ervoor dat we het fixen voor je! ⬇️

Ook veel gelezen:

Sietske Heemskerk
Digital Campaigner
1 stories

Deze campagne-koningin bedenkt, maakt en regelt al jouw SEA- en social campagnes. Vragen over de blog? Stuur een mailtje of connect gewoon op LinkedIn!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×