Interactieve video: zo maak je filmpjes waarin je kan klikken

2021 wordt hét jaar van de interactieve video! In plaats van een filmpje dat je alleen maar kan afspelen, klikken we de komende maanden steeds vaker IN video’s en bepalen we zelf hoe een video verloopt. Een klikbare video dus! Geen idee waar we het over hebben? Check dan nu onze eigen interactieve video hieronder.

En dit wil jij ook voor je merk of bedrijf! Uit uitgebreid onderzoek blijkt namelijk dat ruim 80 procent van alle content die online staat, bestaat uit video. Iedere minuut wordt er 72 uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. Tussen al dat videogeweld moet jouw bedrijfsvideo opvallen. Juist ja, met een interactieve video!

Op deze pagina:

Wat is een interactieve video?

Een interactieve video is een video waarin interactieve elementen worden toegevoegd. Dat zijn bijvoorbeeld knoppen, aanklikbare lagen of overlays. Deze elementen zorgen ervoor dat kijkers keuzes moeten maken in de video. De dynamische of klikbare video reageert vervolgens op de acties van de kijker. In deze video legt onze Maartje precies uit wat een interactieve video is:

De kijker bepaalt dus het verloop van het verhaal. Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de consumenten langer naar een video kijkt, wanneer ze kunnen participeren in de video. Dit resulteert in 44% meer totale kijktijd en het blijft in 32% van de gevallen beter hangen bij de kijker. Ja, dat zijn aantallen die je aan . Tijd voor actie dus!

Voorbeelden van interactieve video’s

Netflix Bandersnatch

Het bekendste voorbeeld van een interactieve video is waarschijnlijk de vorig jaar gelanceerde Netflixfilm Bandersnatch. De kijker krijgt in de film geregeld ethische keuzes voorgelegd, wat de hoofdpersonage in lastige situaties brengt. 

Ikea

Maar goed, niet iedereen maakt een blockbuster. Dus hoe kan je deze nieuwe techniek nu praktisch inzetten? IKEA maakt hier handig gebruik van. In onderstaand filmpje zie je hoe je subtiel producten in een interactieve video verwerkt, zodat je kijkers direct naar je webshop stuurt.

Louis Vuitton

Ook Louis Vuitton maakt zo op een handige manier gebruik van interactieve video’s.

Hoe werkt een interactieve video precies? 

Een interactieve video is wel wat lastiger om te produceren dan een reguliere, lineaire video. Het werkt als volgt: wanneer je als bedrijf een interactieve video wil inzetten, moet je rekening houden met een aantal aspecten. Te weten:

 1. de interactieve structuur van de video;
 2. interactieve lagen;
 3. platformen zoals YouTube;
 4. interactieve analytics.  

We lopen ze even door!

#1 Interactieve structuur (branching)

Door middel van een interactieve structuur, ook wel branching genoemd, bepaal je welke inhoud het meest relevant is voor de kijker. Zie het voor je als een vertakkend verhaal. Op alle aftakkingen zijn keuze momenten. De keuze van de kijker bepaalt de volgende scène in de video

De kijker kiest zelf welke informatie zij of hij wil zien op basis van persoonlijke interesse. Dit resulteert in hogere uitkijkpercentages van de video’s (het aantal mensen dat tot het eind blijft kijken). Deze interactieve videovorm kan erg handig zijn bij voorlichtingsvideo’s of bij het aanprijzen van producten.

interactieve video - branching

Een voorbeeld hoe de interactieve structuur (branching) van een video eruit kan zien. Afbeelding via Ivory Studio.

#2 Interactieve lagen

Een interactieve video kan ook bestaan uit interactieve lagen, ook wel overlays genoemd. Dit is simpelweg een laag die over je video wordt geplaatst. Dit kunnen transparante aanklikbare lagen zijn, zoals: pop-up vensters met extra informatie of invulformulieren, zodat kijkers in de video direct contact met je kunnen opnemen. 

Een interactieve overlay is erg interessant om een call to action te genereren. Met een simpele interactieve knop kun je consumenten direct doorsturen naar de juiste landingspagina. Ook kun je kijkers persoonlijke gegevens laten invoeren in een interactief formulier in de video. 

In deze YouTube-video werken de lagen niet, maar kun je goed zien wat voor opties er zijn wat betreft interactieve overlays. 

#3 Platformen voor interactieve video’s

Jammer genoeg is het tot dusver niet mogelijk om interactieve video’s in online videoplayers te laten afspelen. Als je een interactieve video wilt hosten op YouTube gaan de interactieve elementen verloren. 

Veel ontwikkelaars van interactieve software leveren daarom eigen platforms aan waarop interactieve video’s afspelen. Deze video’s zijn vervolgens makkelijk te embedden op je eigen website. 

Jammer genoeg brengt een account op een interactief platform vaak extra abonnementskosten met zich mee. Dit maakt klikbare video’s vaak een stuk duurder dan lineaire video’s.

Klikbare link in YouTube-video

YouTube maakt ook gebruik van interactieve elementen in zijn videoplayer. Zo kun je klikbare overlays en klikbare links toevoegen, al zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt. Je kan eigenlijk alleen andere YouTube-video’s promoten of linken naar een externe website. En deze laatste optie is dan weer alleen mogelijk, wanneer je kanaal meer dan duizend abonnees heeft.

layover youtube

Toegevoegde, interactieve elementen op YouTube.

#4 Interactieve analytics

Data is een belangrijk element bij interactieve video’s. Wanneer je werkt met interactieve video’s is het kijk- en klikgedrag van de consumenten realtime te monitoren via een dashboard. 

In dit dashboard kun je precies zien waar consumenten naar kijken, welke keuzes ze maken en welke verhaallijn ze kiezen. De data helpt jou als bedrijf om inzichtelijk te krijgen waar consumenten op afhaken, welke keuzemogelijkheden misschien niet duidelijk waren of waar consumenten juist op aanslaan. Met deze informatie kun je jouw video’s steeds beter optimaliseren en kun je inspelen op de behoeftes van je consumenten. 

Creatieve en persoonlijke benadering door keuzes

Interactieve video’s zorgen voor een creatieve en persoonlijke benadering van consumenten. De interactie in de video houdt de aandacht van de kijker langer vast en de kijker bepaalt wat hij of zij wilt zien.

Maar de keuze van de kijker ligt aan het einde nog altijd bij de maker van de video. De maker bepaalt waar de kijker uit mag kiezen en kan hem of haar op deze manier altijd sturen in de richting waar het bedrijf hem of haar wil hebben. Als bedrijf raak je dus nooit de regie kwijt, terwijl de kijker het gevoel heeft de regie in handen te hebben. 

Voor- en nadelen van interactieve video’s

Om af te sluiten: de voor- en nadelen van interactieve video’s op een rijtje. Het is voor een bedrijf ontzettend interessant om zich te verdiepen in interactieve video’s. Deze videovorm kan ingezet worden op allerlei manieren. Denk aan de verkoop van producten, informatieve uitlegvideo’s, e-learnings en nog veel meer. 

Voordelen van interactieve video’s:

 • je vergroot de betrokkenheid van de consument in de video
 • interactieve video’s worden langer bekeken dan lineaire video’s
 • je kunt kijkers data realtime monitoren en analyseren
 • je kunt directe call to actions integreren in je video

Nadelen van interactieve video’s

 • het maken vergt meer productietijd en uitgebreide storyboards zijn vereist
 • je hebt beperkte distributiekanalen, maar kunt de video’s wel embedden op je eigen website
 • je hebt meer filmmateriaal nodig dan bij lineaire video om keuzemomenten te realiseren 

Interactieve video laten maken?

Wil jij ook eens kijken wat er mogelijk is rond het laten maken van een interactieve video? Stuur me dan gewoon even een berichtje naar mareijn@goldfizh.nl en dan maken we jouw video’s samen klikbaar!

Lees verder:

Mareijn de Wit
Video Producer
1 stories

Met zijn creatieve storylines en strakke shots draait Mareijn een lekkere video voor je in elkaar. Geen droneshot is voor hem te gek en het liefst doet hij dit rondreizend op zijn motor. Benieuwd hoe Mareijn jouw video’s een boost kan geven of een vraag over de blog? Stuur hem dan een berichtje!

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×