Share

E-learning mét generative AI: 5 voorbeelden van futureproof leren.

22 december 2023

Generative AI hand in hand met e-learnings? Yes! Deze nieuwe technologie verandert het leerlandschap compleet. In deze blog geven we 5 voorbeelden die next-gen leerervaringen creëren. Plus, we leggen uit waarom het zo’n slimme zet is voor organisaties die voorop willen lopen. Let’s dive in!

Mareijn de Wit
mareijn@goldfizh.nl

Zo werkt generative AI

Generative AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om nieuwe inhoud te genereren. Denk aan tekst, afbeeldingen, audio en video. Door continue training leert de AI patronen, stijlen en structuren in de gegevens te herkennen en na te bootsen. Eenmaal getraind, kan AI deze kennis gebruiken om nieuwe inhoud te genereren die lijkt op de voorbeelden in de trainingsdata, maar toch uniek is. Dat is essentieel bij de ontwikkeling van e-learnings. Waarbij de inhoud niet alleen informatief is, maar ook up-to-date moet blijven en aangepast moet worden aan de leerbehoeften van de gebruiker.

Hoe verbetert generative AI e-learning? 5 voorbeelden

Met de opkomst van generative AI maken traditionele leermethoden plaats voor innovatieve benaderingen, die de manier waarop we leren transformeren. We geven vijf voorbeelden:

1. AI-gegenereerde presentator

Met generative AI creëer je gewoon zelf jouw presentator. Een virtuele presentator! En ja, deze lijkt realistisch en spreekt op een natuurlijke manier. Hoe? Met een tool als Synthesia maak je een avatar die de door jouw ingevoerde tekst laat uitspreken. Je hebt hierbij keuze uit meer dan 120(!) talen. Kies vervolgens een template die bij jouw merk past. Et voilà, je hebt in no time een presentator voor je video.

2. Leerstof omzetten naar podcasts

Een tekst-to-speech-tool als Murf.ai zet tekst om in een voice-over. Zo creëer je snel en makkelijk een podcast van de leerstof. Vooral handig voor mensen die beter leren door te luisteren dan te lezen. En het is overal te beluisteren, dus ook nog eens mega efficiënt! Gewoon onderweg naar werk of in de trein naar huis.  

3. ChatGPT als beste vriend

Voordat je tekst omzet in gesproken woord, is het fijn als je op papier hebt wat je wilt vertellen in je e-learning. Toch nog best een uitdaging? ChatGPT is je beste vriend! Zo helpt deze tool je met het bedenken van concepten, het aanpassen van de leerstof op verschillende niveaus, teksten vertalen, scripts schrijven én het maken van een quiz. Hoe je dat doet? Wij geven je een voorbeeld prompt:

  • “Ik werk aan een e-learning module over basiskennis van financiën. Ik wil dat het toegankelijk is voor beginners, maar ook informatief genoeg voor degenen met enige voorkennis. Kun je me helpen met een concept voor de module? Ik heb ook een aantal teksten die vertaald moeten worden naar het Frans en Spaans. Daarnaast zou ik graag een script willen voor een korte introductievideo en een interactieve quiz aan het einde van de module. Kun je me hiermee helpen?”

4. Situaties nabootsen met Runway Gen-2

Een AI-videotool als Runway Gen-2 maakt op basis van verschillende input video’s. Door de tool als het ware te briefen, krijg je de gewenste output. Voor de beste resultaten wil je zo veel mogelijk details geven. De tool werkt met tekstuele prompts, afbeeldingen en video’s. Dit is bijvoorbeeld handig bij het nabootsen van situaties die de kwaliteit van e-learning verbeteren.

5. Ondertitelen van je video

Met een tool als CapCut ondertitel je automatisch je filmmateriaal. De spraak uit de video zet de tool om in een transcript. Deze laat ‘ie synchroon lopen met je video, dus je bent geen tijd meer kwijt aan het juist timen en uitschrijven van de tekst.

Dit zijn de voordelen van e-learnings maken met AI

Het maken van e-learnings met AI-tooling…

…bespaart een hoop tijd…

Generative AI automatiseert taken die veel tijd in beslag nemen bij het maken van e-learnings. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch ondertitelen van je video. Dat scheelt je tijd!

…verhoogt het engagement…

In plaats van passieve video’s of teksten, bevatten e-learning die gemaakt zijn met generatieve AI, interactieve elementen of simulaties. Denk bijvoorbeeld aan een quiz die je met ChatGPT hebt gemaakt of een verkeerssituatie die is nagebootst met Runway Gen-2. Deze elementen trekken de aandacht van de medewerkers en houden hen betrokken bij de leerstof. Dit helpt ook bij het onthouden van informatie!

…bespaart kosten...

Met AI hoef je niet continu nieuwe content te creëren als je wijzigingen wilt doorvoeren. Met de juiste AI-tools is dit zo gefixt! En als je bijvoorbeeld een AI-presentator gebruikt, betaal je niet voor de gewerkte uren.

…en is daarom efficiënter!

AI-tooling optimaliseert taken van het productieproces, waardoor het maken van e-learnings een stuk sneller gaat en efficiënter is. Taken die eerst handmatig werden uitgevoerd, zijn nu zo gemaakt met generative AI. Zo ontstaat er meer ruimte om je te richten op de strategie en creatieve ideeën voor het leerplatform.

Benieuwd naar wat e-learning voor jou kan betekenen? Kom alles te weten in deze blog over e-learnings maken en hoe wij het doen!  

Waarom is AI-tooling essentieel voor e-learning?

AI-tooling maakt leren niet alleen innovatief en toegankelijker, maar ook efficiënter en boeiender. Met AI passen e-learning platforms zich snel aan aan het niveau van de medewerkers. Zo leert iedereen op zijn eigen tempo, wat het leerproces veel effectiever maakt. Bovendien speelt AI een cruciale rol in het creëren van een gepersonaliseerde leeromgeving. Deze geavanceerde tooling stelt ons in staat om de leerinhoud niet alleen aan te passen aan individuele leerstijlen, maar ook aan verschillende talen en culturen. Dit zorgt voor een inclusievere en meer betrokken leerervaring voor een breder publiek. Kortom, generative AI is niet zomaar een aanvulling op e-learning. Het is een krachtige tool die de manier waarop we leren herdefinieert, door het onderwijs diverser, toegankelijker en persoonlijker te maken.

Aan de slag met AI-tooling in e-learning!

Enthousiast geworden over de mogelijkheden van e-learning met AI? Leuk! Bij Goldfizh helpen we je graag. Vul het formulier hieronder in en neem contact met ons op.

Meer weten over deze story?

Mareijn vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar mareijn@goldfizh.nl
Mareijn de Wit
Studio lead