We kennen ‘m allemaal: de pdf. De ‘portable document format’, is een klassieker uit de jaren ‘90. Het statische bestandstype van Adobe zorgt ervoor dat documenten op elk device en besturingssysteem hetzelfde worden weergegeven. Of je nu een contract ondertekent, een whitepaper opslaat of een document downloadt, de pdf is voor velen nog steeds een dagelijks hulpmiddel. Maar in een tijd waarin digitale communicatie steeds interactiever en dynamischer wordt, rijst de vraag: hoe relevant is de pdf nog?
Voordelen van de pdf ✅
Ruim 30 jaar later is de pdf nog overal te vinden. Dat het bestandstype nog steeds bestaat, toont het succes van toen aan. Toch beginnen de beperkingen zichtbaar te worden. Is het niet tijd om verder te kijken?
De pdf is niet voor niets nog steeds in gebruik. De kracht ligt vooral in situaties als drukwerk en officiële documenten.
- Ideaal voor drukwerk. In een pdf blijven de opmaak en beeldkwaliteit behouden na het exporteren. Dat maakt het bestandstype perfect geschikt voor print.
- Beperkte bewerkbaarheid. Teksten en afbeeldingen zijn in een pdf vaak niet meer aan te passen. Bij officiële documenten, zoals een contract, is dat een groot voordeel. Je hebt natuurlijk liever niet dat iemand aanpassingen doet aan de inhoud of clausules toevoegt.
- Hoge resolutie. De oorspronkelijke beeldkwaliteit wordt in een pdf-bestand behouden. De pdf is echter niet het enige bestandsformaat dat de beeldkwaliteit behoudt in hoge resolutie.
- Downloadbaar. Een pdf moet altijd gedownload worden. Zo verzamel je makkelijk leads. Handig voor marketing en dataverzameling!
Nadelen van de pdf ❌
We kunnen er niet omheen: de pdf heeft ook aanzienlijke nadelen, die langzaamaan steeds zichtbaarder worden. Motion, interactie en buttons zijn trending in de online wereld. Én laat een pdf nou net niet ideaal zijn voor dat soort foefjes.
- Niet SEO-vriendelijk. Pdf-bestanden zijn moeilijk te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan ten koste gaan van je online vindbaarheid. En dus ook van de expertise die je met veel moeite hebt verzameld.
- Niet schaalbaar. Een pdf past zich niet automatisch aan verschillende schermformaten aan. Waar 30 jaar geleden nog niet zó veel variatie in schermgroottes zat, is dat vandaag de dag wel anders. De bestanden zijn niet mobile friendly, terwijl het grootste gedeelte van het internetverkeer zich op smartphones afspeelt.
- Opslagvreters. Met afbeeldingen en grafische elementen kunnen pdf’s al gauw veel opslagruimte op je device innemen. Op je smartphone is het daarna vaak een raadsel waar het gedownloade bestand gebleven is. Veel pdf’s blijven dus ongebruikt op een server staan, terwijl ze wél ruimte, energie en geld kosten.
- Beperkte interactiviteit. Ja, een pdf kan links en knoppen bevatten. Maar in vergelijking met dynamische webpagina’s is dat niks.
- Geen ruimte voor motion. Dynamische visuals, zoals video’s of animaties, worden niet ondersteund in een pdf. Laat dát nou net key zijn voor moderne storytelling en branding. Waarom motion zo belangrijk is voor je merk, lees je in de blog van Eveline, motion designer bij Goldfizh.
- Copy-paste nachtmerrie. Zie maar iets nieuws te creëren met een bestaande pdf. Tekst kopiëren uit een pdf? Bereid je voor op vreemde witregels en zinnen die onlogisch worden afgebroken.
- Huisstijlgidsen. Een pdf als huisstijlgids veroudert snel en is dan lastig bij te werken. Zodra je een visuele update doorvoert, is de gids al weer achterhaald.
Dat kan anders! 🚀
Er zijn al volop alternatieven: flexibele digitale oplossingen die de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen. Formats met ruimte voor interactiviteit maken je content niet alleen leuker, maar bieden allerlei nieuwe kansen voor de manier hoe we ze inzetten. Met dynamische mogelijkheden als one-pagers en Figma zijn pdf’s steeds minder noodzakelijk.
Zijn one-pagers de opvolger van de pdf?
One-pagers bieden dezelfde inhoud als een pdf, maar dan dynamisch, schaalbaar en een stuk gebruiksvriendelijker. Ideaal voor branding en storytelling.
Een one-pager is dé plek voor een vloeiende, interactieve gebruikservaring. En als kers op de taart is er in de one-pager ruimte voor bewegende elementen!
- Eenmaal een pdf gedownload? Dan zit je (helaas) vast aan de inhoud. Een one-pager pas je elk moment aan, waarbij de gebruikers altijd de meest recente versie zien.
- Een one-pager is wél geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dat maakt jou en jouw expertise beter vindbaar.
- One-pagers passen zich moeiteloos aan verschillende schermformaten aan. Dat biedt ruimte om je digitale content aan te passen aan hoe je doelgroep het bekijkt. Schaalbaarheid maakt het verschil om je content zichtbaar te houden, ongeacht het schermformaat van gebruikers.
- Met een one-pager kun je doorlinken naar andere pagina’s en alsnog gebruikersgedrag meten.
- Een one-pager heeft ruimte voor motion: bewegende beelden, video en animaties.
Er zijn ontelbaar veel mogelijke uitingen op het gebied van one-pagers. Over de trends in webdesign lees je meer in de blog van Ruby, senior UX-/UI-designer bij Goldfizh.
En wat dacht je van Figma?
Figma is een ontwerpsoftware oorspronkelijk ontwikkeld voor UX- en UI-designers. Tegenwoordig wordt de tool ook steeds vaker gebruikt door andere ontwerpers, vooral voor interface- en grafisch ontwerp. In Figma heb je de mogelijkheid om in realtime samen te werken aan visuele en interactieve ontwerpen. Figma is niet alleen geschikt om te delen, het is ideaal als je tegelijk met anderen aan je digitale pagina wil samenwerken. Daarnaast kun je van designs deelbare prototypes maken. Dat zijn interactieve omgevingen waar gebruikers in kunnen rondklikken.
- In Figma kun je makkelijk interactieve elementen zoals buttons en motion toevoegen.
- De software is cloudgebaseerd, dus je ontwerpen zijn altijd en overal toegankelijk. Geen gedoe met downloaden, delen of verschillende versies: alles staat in de cloud en is voor iedereen toegankelijk.
- Met Figma hebben gebruikers op verschillende devices en schermformaten dezelfde ervaring. De inhoud past zich hier makkelijk op aan.
- Je kunt je ontwerp direct aanpassen en live veranderingen doorvoeren. Zo is de inhoud altijd up-to-date bij anderen.
Hoe verzamel je dan leads?
Omdat een pdf gedownload moet worden of afgeschermd staat, verzamel je leads. Vanuit marketing- of dataverzamelingsoogpunt is dat ideaal. Maar downloads zijn niet de enige manier om leads te verzamelen.
Ook met een one-pager of Figma-pagina kunnen, zonder ‘download’, leads worden verzameld.
- Gated content. Laat bezoekers eerst hun gegevens of e-mailadres delen, voordat ze toegang krijgen tot je content.
- Web app content. Zet je content in een portaal waarvoor gebruikers zich registreren met hun e-mailadres en gratis een account aanmaken.
- Preview. Bied een preview van de inhoud, maar verberg de volledige content totdat iemand zijn e-mailadres invult.
Zwaaien we de pdf uit?
Nee, we verbannen de pdf niet compleet. Laat de alternatieven hierboven een inspiratie zijn om niet meer zo vast te klampen aan pdf’s. We gaan pdf’s strategischer inzetten: ze blijven handig in sommige situaties, maar het bestand moet niet langer het standaard vertrekpunt zijn.
Wil je jouw merk een digitale upgrade geven en ontdekken welke formats werken voor jouw content? Neem gerust contact op. We denken graag met je mee over de aanpak van jouw specifieke vraagstukken.