Instagram live: zo werkt livestreamen op Insta

Je kunt Instagram niet meer openen zonder een hele rij met livestreams voorbij te zien komen. Dit is natuurlijk hét moment om Instagram Live op te pakken: het overgrote deel van Nederland zit thuis, dus vertoeven veel op Insta. Maar waarom zou je kiezen voor een livestream in plaats van een IGTV, wat voor livestream moet je maken en hoe werkt dat allemaal precies? Ik leg je alles stap voor stap uit!

Wat vind je in deze handleiding voor Instagram Live?

Wat is Instagram Live?

Instagram Live is er al sinds begin 2017 en was over de jaren heen nog niet zo razend populair als nu. De coronacrisis heeft Instagram als platform een goede boost gegeven, maar vooral de livestream-functie profiteert goed van deze situatie. 

Wat houdt ‘live gaan’ precies in? Het is heel simpel: je kunt realtime uitzenden via je Instagram-kanaal en de interactie opzoeken met je volgers. Wat je doet in deze livestream hangt volledig af van wat voor soort content je normaal maakt, maar de meest voorkomende vormen zijn: Q&A’s, tutorials en webinars. 

Hoe ga je live op Instagram?

 • Stap 1: open Instagram
 • Stap 2: swipe naar links
 • Stap 3: start de livestream
 • Stap 4: zorg voor interactiviteit
 • Stap 5: beëindig de livestream

Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij het starten van je eerste livestream? Hieronder lichten we alle stappen toe. 

hoe ga je live op instagram

Stap 1: open Instagram

Start Instagram op en ga naar de homepage door op het huis icoon te klikken. Vanuit hier swipe je naar rechts op dezelfde manier als dat je dat doet wanneer je een Story gaat maken. 

Stap 2: swipe naar links

De camera opent en onderaan het scherm vind je verschillende opties. Swipe naar links totdat je bij ‘live’ aankomt: dit is vaak de eerste optie. Zet je telefoon op de juiste plek en check nog één keer voor de zekerheid dat de setting mooi is. Je kunt nu starten met je livestream door op de grote knop te drukken.

Stap 3: start de stream

Je livestream is gestart. Onderin kun je je comment plaatsen en wanneer je deze geplaatst hebt, kun je deze vastzetten. Dit doe je door de comment lang ingedrukt te houden: er verschijnt een pop-up. Wil je een andere comment vastzetten? Klik dan op het kruis naast jouw reactie om deze los te laten en klik vervolgens op de reactie die je vast wilt zetten.

Stap 2: livestream starten op Instagram

Stap 4: zorg voor interactiviteit

Tijdens de livestream kunnen mensen reacties achterlaten, deze zie je onder in beeld verschijnen, maar kunnen ook vragen stellen via het vraagteken icoon onderin. 

Wanneer je daar op klikt zie je de vragen die je kunt beantwoorden. Het icoon daarnaast kennen we uit de feed: hiermee kun je de livestream doorsturen in een privébericht. Het icoon met de twee gezichten is interessant wanneer je mensen wilt uitnodigen in je livestream: zo kun je iemand van je kijkers uitkiezen. 

Wanneer je op het laatste icoon klikt, krijg je de optie om verschillende filters over je livestream heen te doen. Tip: ben je benieuwd hoe lang je al aan het praten bent? Klik dan op het woord ‘live’ bovenin beeld en hij verandert in de tijd.

Stap 3: livestream starten op Instagram

Stap 5: beëindig de livestream

Wanneer je de livestream wilt stoppen, dan klik je op ‘beëindigen’ links bovenin. Je krijgt dan een pop-up of je zeker weet dat je wilt stoppen: bevestig deze pop-up. Klik daarna je scherm niet te snel weg, want nu krijg je de optie om je livestream om te slaan in je filmrol en om hem in je verhaal te delen. 

Heb je een lange livestream opgenomen? Dan kan het even duren voordat deze in je filmrol verschijnt. En ander nadeel van opslaan in je filmrol is dat je hierbij niet de vragen, reacties of aantal kijkers kunt zien: je krijg puur alleen de video.

Wie ziet mijn Insta Livestream?

Heb je een openbaar profiel? Dan kunnen jouw volgers, maar ook niet-volgers intunen bij jouw livestream. Heb je een privé-account? Dan kunnen alleen jouw eigen volgers de livestream bekijken. Wanneer je een Story niet openbaar wilt delen, kun je deze sturen naar een selecte groep mensen: je ‘beste vrienden’. Tot op heden is het (nog) niet mogelijk om voor maar een bepaalde groep mensen live te gaan. Is dit wel graag wat je wilt? Dan is YouTube misschien wel het juiste kanaal!

Voordelen van Insta Live

‘Ik post al in mijn feed, ik plaats regelmatig stories en ik maak IGTV’S: waarom moet ik dan ook nog live gaan op Instagram?’

Goede vraag! Wat zijn de voordelen van livestreamen via Instagram?

 1. Een livestream gaat sneller dan een IGTV, omdat je realtime je content de wereld inbrengt. Je hoeft je video niet te editen, geen thumbnail te maken of pakkende copy te schrijven om mensen jouw video te laten kijken.
 2. Insta Live Stories werkt beter met de algoritmes van Instagram, je komt namelijk automatisch vooraan te staan in de stories. Dit is bij normale stories anders: hier is het namelijk zo dat een groot deel van je volgers jouw content niet altijd voorbij ziet komen, omdat je ver achterin de rij staat.
 3. Instagram Live is authentieker dan een post op je feed, omdat het menselijker aanvoelt. Je kunt niks nabewerken of stukken opnieuw doen, dit zorgt ervoor dat jouw volgers zich nog meer met jou of je merk kunnen identificeren.
 4. Live gaan zorgt voor snellere en betere interactie met je volgers. Ze kunnen tijdens de livestream onbeperkt comments plaatsen of vragen stellen, die jij realtime kunt behandelen. Daarnaast kunnen ze ook samen met jou live gaan, wanneer je ze uitnodigt: dichter bij je volgers kun je haast niet komen.

Live Archive: Instagram Live opslaan en terugkijken

Na veel vragen van gebruikers is het (binnenkort) mogelijk om Instagram Live-opnames makkelijk op te slaan en terug te kijken. Dat gaat via het Live Archive. Hier worden alle liveopnames automatisch voor 30 dagen opgeslagen.

Via het Live Archive kan je jouw livestreams downloaden of simpel uploaden nar IGTV. Ook komt er een Live Now-onderdeel in de Instagra,-app. Hier vind je alle livestreams van dit moment in terug.

Verschil Insta Live met andere social media

Tabel met een overzicht van alle functies, voordelen en nadelen van verschillende livestream-platformen van social media, zoals: Instagram Live, LinkedIn, Facebook, YouTube, Vimeo en Twitch.

De verschillen tussen de live-functies van verschillende social media platformen. Klik voor volledige afbeelding. Beeld: GoldfiZh

 • Benieuwd naar andere livestream-diensten? Tanja heeft alles rond livestreaming uitgezocht in haar blog!

Wat voor video’s moet je maken op Instagram Live?

Je hebt besloten dat het tijd wordt dat je ook maar eens live gaat, maar wat ga je doen? Dat ligt heel erg aan wat voor soort content jij normaal gesproken maakt of wat voor business je hebt. 

Verkoop jij bijvoorbeeld kleding? Laat in een livestream je nieuwste items zien! Bezit jij veel kennis over een specifiek onderwerp? Dan kun je daar een korte webinar over geven! Ben je een influencer en merk je dat je altijd veel dezelfde vragen krijgt van je volgers? Dan is een Q&A perfect voor jou. 

Houd er rekening mee dat je genoeg stof hebt om minimaal een kwartier te kunnen vullen, maar maak het ook niet te lang: je kunt maximaal een uur livestreamen.

Wat doen jullie op Insta Live?

Bij GoldfiZh gaan we ook regelmatig live op Instagram en vertellen we over onderwerpen als influencer-marketing, werken vanuit het buitenland en hoe GoldfiZh ooit ontstaan is. Om deze livestreams nog iets extra’s te geven doen we dit in duo’s. 

Dit zorgt voor extra interactie: tussen elkaar maar ook met de kijkers. Om een voorbeeld te geven, hebben we 1 van onze livestreams opgenomen. Hierin vertellen GoldfiZh-oprichters Esther en Heidy over waarom ze graag met Gen Z werken. 

Tips voor Instagram Live

Doordat we regelmatig live op Insta gaan, hebben we het een en ander geleerd over hoe Instagram Live precies werkt. Dit zijn onze belangrijkste tips:

Tips voor je eerste keer live op Insta

Ondanks dat Instagram Live best een simpel concept is, zijn er toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk live gaat. Zo voorkom je ongemakkelijke stiltes, slecht bekeken livestreams of lelijke settings. Hiervoor gelden ongeveer dezelfde tips als bij het maken van een Instagram TV.

 1. Voorbereiding is key! Zorg ervoor dat je van tevoren in grote lijnen al weet wat je wilt gaan doen tijdens je livestream. Je hoeft het zeker niet uit de hoofd te kennen, maar houdt er rekening mee dat je niks opnieuw kunt doen. 
 2. Aankondiging. Bij voorbereiding hoort ook een stuk promotie: laat je volgers van tevoren weten dat er een livestream aankomt en waar je het over gaat hebben. Doe dit geen weken van te voren, een dag of 2 is genoeg. 
 3. Setting. Zorg dat je een nette achtergrond hebt, zodat je frame er mooi uit komt te zien. Test dit van tevoren ook even door een verticale foto te maken van het shot dat je in gedachte hebt. 
 4. Telefoonstandaard. Zelf je smartphone vasthouden is geen optie. Een standaard voorkomt dat je volgers zeeziek worden van het geschud, wanneer je gepassioneerd je verhaal vertelt met de telefoon in je hand. En voor een standaard hoef je zeker geen statief aan de schaffen: een stapel boeken die je telefoon recht houdt werkt net zo goed.

Tips voor tijdens je livesessie

 1. Je eerste livestream is gestart en de kijkers druppelen binnen. Dit zie je in de reacties onderin beeld en aan de teller rechtsboven. Je weet van tevoren niet hoeveel volgers er gaan kijken en hoe snel ze je livestream starten, dus begin niet gelijk met je verhaal. Start met een introductie waarin je kort zegt waar je het over wilt hebben, maar dat je nog even wacht tot iedereen er klaar voor is. 
 2. Tip: neem deze minuten voordat je start de tijd om zelf een comment te plaatsen met daarin het thema van de livestream. Deze kun je vastpinnen en blijft daardoor altijd zichtbaar. Zo weten mensen die later binnen vallen waar ze naar zitten te kijken en of het interessant is om te blijven hangen.
 3. Tijdens de livestream kunnen kijkers reacties plaatsen of vragen stellen, deze zie je onder in beeld verschijnen. Houd rekening met enige vertraging. Wanneer jij mensen oproept om vragen te stellen, komen deze later binnen. Scroll dus niet gelijk door alle reacties om vragen te zoeken, dit duurt altijd even. Wil je niet afgeleid worden door reacties of past niet bij jouw livestream? Dan kun je deze optie van tevoren uitschakelen. De stroom aan hartjes? Dat zijn mensen die de livestream liken.
 4. Een andere leuke feature waar je goed gebruik van kan maken, is de mogelijkheid om iemand uit te nodigen. Kijkers kunnen zelf daarvoor een verzoek insturen, maar je kunt ze ook zelf uitkiezen. Leuk wanneer je een Q&A doet: in plaats van de vraag uit de reacties op te lezen, kunnen je volgers de vraag persoonlijk stellen.

Bonustippie: Instagram Live delen op je feed!

 • Deel je livevideo! Je bent klaar met je verhaal, je kunt de livestream beëindigen door op het kruisje rechts bovenin te klikken. Hierna kun je kiezen om je livestream te delen op IGTV en je feed en kun je jouw livestream opslaan in je filmrol.

Hoppa! Jij bent klaar om live te gaan op je Insta-kanaal!

Nog vragen? Stuur dan een berichtje naar maartje@goldfizh.nl.

Lees ook:

Maartje Walstra
Digital Creative
4 stories

Als er iemand veelzijdig is, dan is het Maartje wel. Met haar scherpe copy, indrukwekkende visuals en vingervlugge cameraskills zet ze zich volledig in voor ieder project. Vragen over de blog? Mailen mag altijd! ➡️

Zin in tosti’s?

Of gewoon koffie? Duik gewoon even in onze vissenkom (Tractieweg 41K, Utrecht), dan checken we gelijk wat we voor je kunnen doen.

Komen buurten?
Sluiten
Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×