16 november 2023
Wil je de expertise van jouw merk of organisatie laten zien aan (potentiële) klanten? Dan is het schrijven van een whitepaper dé perfecte manier om dit te doen. Wat een whitepaper precies is? En hoe je er één maakt? Wat goede formats zijn? En hoe je ze effectief inzet in campagnes? We leggen het je uit aan de hand van voorbeelden die we zelf hebben gemaakt. Let’s go!
Een whitepaper is een superuitgebreid document waarin je dieper ingaat op een specifiek onderwerp of probleem. Deze biedt vaak een oplossing voor een uitdaging die jouw doelgroep tegenkomt. Het is dus véél meer dan een blogpost of een kort artikel. Een whitepaper geeft je de kans om gedetailleerde en waardevolle informatie te delen.
Whitepapers worden vaak gebruikt om vertrouwen op te bouwen met je publiek. Het belangrijkste is niet om direct producten of diensten te verkopen, maar om jezelf als betrouwbare bron van informatie neer te zetten. Zo creëer je een sterkere band met je doelgroep.
‘Maar je kunt al die informatie toch ook op je website zetten?’ Klopt! Maar het fijne aan een whitepaper is dat het een langer document is (meestal zo’n 10 pagina’s), waardoor de lezer alle info handig bij elkaar heeft. Dus zonder heel veel doorklikken in één oogopslag alle informatie op een rij.
In een whitepaper bied je gratis informatie, meestal in ruil voor contactgegevens (leadgeneratie!): vaak kun je deze ‘online brochures’ alleen downloaden als je je e-mailadres achterlaat. Zo levert een whitepaper je nieuwe leads op.
Naast B2C-marketing wordt een whitepaper vaak ook ingezet voor B2B-doeleinden, omdat je op een hele heldere en concrete manier je kennis en expertise toont.
Zo hebben wij whitepapers over onze merkwaarden:
Goed, even over de inhoud. Het belangrijkste onderdeel van een whitepaper! Je wilt tenslotte dat de lezer iets opsteekt van je verhaal. Focus je daarom op één onderwerp. En kies een onderwerp waar jij de expert over bent. Ga in op de achtergrond van het probleem en laat merken dat je weet waar je het over hebt.
Vervolgens doe je de oplossing voor het probleem uit de doeken. Probeer dit aan de hand van data, statistieken en natuurlijk praktijkcases. Zo maak je het onderwerp of probleem herkenbaar.
Hoe je dat doet? Dat leggen we uit in het stappenplan hieronder, maar eerst nog snel een overzicht van alle soorten whitepapers:
Er zijn verschillende soorten invullingen voor whitepapers, die je kiest aan de hand van je doelstelling.
Met dit stappenplan bouw je een mooie whitepaper.
Voor wie schrijf je? Het is belangrijk om eerst je doelgroep helder te hebben voordat je begint met schrijven. Bedenk ook wat je uiteindelijk van je lezers wilt. Wil je dat je lezer iets koopt of wil je alleen dat de lezer meer kennis opdoet? Daar pas je de content van je whitepaper op aan.
Een goede whitepaper heeft een heldere opzet: zo vindt je lezer alle informatie makkelijk terug. Start je whitepaper met een korte inleiding of samenvatting. Dat is je kans om je doelgroep geïnteresseerd te krijgen in de content. Prikkel je lezer hier dus, maar geef niet te veel informatie weg. Zo zorg je dat je lezers doorlezen tot het einde. ?
Het belangrijkste is natuurlijk de inhoud! In een whitepaper deel je kennis met de lezer. Jij weet alles over dit onderwerp: zorg dus dat je lezer er iets van leert. Leg het ‘probleem’ uit en ga daarna in op de oplossing. Het idee is natuurlijk dat je deze inhoud subtiel koppelt aan je eigen producten of diensten. Maarrr pas op dat je whitepaper geen promotiepraatje wordt!
Dat is juist niet de bedoeling, hoe graag je ook wilt dat iemand je product koopt. Een whitepaper moet waardevol zijn, ook zonder dat de lezer iets bij je afneemt.
Belangrijk! Eindig je whitepaper altijd met een conclusie. Hier vat je de inhoud van je paper samen en… *tromgeroffel* presenteer je het aanbod voor geïnteresseerde klanten. Iemand die tot hier leest is zeker geïnteresseerd in wat je aanbiedt. Neem drempels weg om je aanbod te proberen: geef je lezer bijvoorbeeld een vette korting of een exclusieve proefmaand!
Tip: Maak je whitepaper niet te lang. Niemand heeft zin om zich door een verhaal (hoe interessant ook) van vijftig bladzijden heen te worstelen. Hou het bij ongeveer tien pagina’s; zo weet je zeker dat de aandacht van je lezer niet verslapt.
De laatste stap is natuurlijk het verspreiden van je whitepaper! Zet je document stap voor stap uit via meerdere kanalen. Begin met de publicatie op je website. Je kunt de whitepaper ook via e-mail versturen naar geïnteresseerden, bijvoorbeeld door een downloadlink in je externe nieuwsbrief te zetten. Leveren deze methodes je veel kliks op? Probeer dan ook LinkedIn en andere social media uit.
En denk ook een beetje outside the box! Wat dacht je bijvoorbeeld van YouTube? Wanneer je in een how to-video verwijst naar de whitepaper voor verdieping in de beschrijving, kan je een groot publiek bereiken!
Hieronder vind je twee whitepapers die de afgelopen tijd door ons zijn geschreven. En nee, je hoeft niet eerst je e-mailadres achter te laten om ze te lezen 😉
Moet een whitepaper altijd een .pdf-bestand zijn? Nee. Gelukkig niet! Net als mijn collega Jordi ben ik wel klaar met de pdf uit 1993. Andere opties:
Snappen we! Daarom specialiseren wij ons erin en maken wij ze voor grote merken en niche b2b-partijen. Neem even contact op en dan bepalen we samen wat voor jouw doelgroep, doelstellingen en merk de beste oplossing is. Wij focussen ons altijd op kwaliteit, schaalbaarheid en effectiviteit van de content.