Stel je voor. Je website scoort goed in Google. Je hebt geïnvesteerd in content, metadata en technische SEO. Maar zodra bezoekers op je site landen, haken ze te snel af. Herkenbaar? Dan is het tijd om je te verdiepen in SXO!
Op deze pagina:
- Wat is Search Experience Optimization (SXO)?
- Waarom is SXO belangrijk?
- De voordelen van SXO op een rij
- Hoe pas je SXO toe?
- SXO take-aways
- Meer weten over SXO? Mail Ruby!
Wat is Search Experience Optimization?
Search Experience Optimization (SXO) is een intentiegedreven manier van werken die verder gaat dan traditionele zoekmachineoptimalisatie (SEO). Waar SEO zich voornamelijk richt op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines, combineert SXO dit met de focus op gebruikerservaring en conversie. Als dit goed wordt uitgevoerd, trek je dus niet alleen meer bezoekers naar je website, maar zet je deze groep ook om in loyale klanten.
Waarom is SXO belangrijk?
SEO-specialisten, CRO-experts en UX-designers hebben allemaal hun eigen expertise en werken binnen organisaties nog vaak op hun eigen eilandje. Toch zien we dat binnen het huidige online landschap belangrijker is dan ooit om deze vaardigheden te bundelen. Goed vindbaar zijn op Google is één ding, maar je hebt niks aan al die bezoekers als ze je website blijven verlaten zonder te converteren. SXO helpt jou om te kijken naar de hele klantbeleving en draagt zo bij aan het behalen van je KPI’s en business goals.
Voordelen van SXO op een rij:
- Betere zoekmachineprestaties
Door de holistische benadering op de zoekintentie van gebruikers, spot en benut je de kansen die er liggen voor SEO nog beter.
- Verbeterde gebruikerservaring
Door te kijken naar de klantreis in zijn geheel, maak je jouw interface nog intuïtiever en gebruiksvriendelijker. Op die manier zorgt SXO ervoor dat gebruikers sneller en gemakkelijker vinden wat ze nodig hebben. Dit leidt tot hogere klanttevredenheid en een lager bouncepercentage.
- Hogere conversies
SXO optimaliseert dus de zoekresultaten én de user experience, waardoor je gebruikers relevantere content biedt en zo beter antwoord geeft op hun vraag. Deze intentiegedreven aanpak leidt hoogstwaarschijnlijk ook tot een hogere conversieratio.
- Competitief voordeel
In e-commerce is service steeds belangrijker. Door de combinatie van de bovenstaande punten, onderscheidt je je van de rest en op die manier een loyaal klantenbestand opbouwen.
Hoe pas je SXO toe?
Om SXO effectief te implementeren, moeten verschillende marketingexpertises naadloos met elkaar samenwerken. Dus zet je UX’ers, SEO- en CRO-specialisten met elkaar aan tafel en ga aan de slag met de volgende punten.
- Analyseer de huidige situatie
Begin met het evalueren van je huidige website en SEO-prestaties. Kijk naar laadsnelheid, zoekwoordenanalyse en technische SEO. Zorg ervoor dat je website technisch in orde is en dat je data in kaart gebracht is.
- Optimaliseer de gebruikerservaring
Ga het gesprek aan met je doelgroep. Door kwalitatief onderzoek (interviews, focus groups etc) leer je je eindgebruikers steeds beter kennen en breng je in kaart waar hun behoeftes liggen. Als je deze intentie scherp hebt, kun je de flows op je website hier steeds beter op laten inspelen.
- Creëer relevante en boeiende content
Zorg er vervolgens voor dat ook de inhoud van je website naadloos aansluit op de zoekintentie van je gebruikers. Dit betekent het leveren van waardevolle, informatieve en goed geschreven content die de vragen van je bezoekers beantwoordt. Ga bijvoorbeeld aan de slag met goede landingspagina’s en slimme productcategorieën om je gebruikers goed te helpen. Maar denk ook aan de juiste fotografie, visuals, tooling; alles om je gebruiker vooruit te helpen in zijn of haar zoektocht.
- Monitor en optimaliseer
Maak de ‘SXO-cirkel’ rond en gebruik analytics om het gedrag van je gebruikers te volgen. Analyseer bouncepercentages, gemiddelde sessieduur en conversiepercentages. Pas je strategieën aan op basis van de verzamelde data om de gebruikerservaring voortdurend te verbeteren.
SXO take-aways
Aan de slag met intentiegedreven werken en tegelijkertijd je optimaliseren aan de hand van SXO? Hier zijn nog een paar concrete SXO-tips!
- Focus op zoekintentie en kijk verder dan alleen Google
Een antwoord vinden op de zoekintentie van iemand vindt ook plaats op bijvoorbeeld social media, marketplaces of evenementen. Probeer naar de hele klantreis te kijken en zorgvuldig in kaart te brengen waar de grootste kansen liggen.
- Ga in gesprek met je doelgroep
Regel nummer één in UX-design: You are not your target audience. Probeer daarom echt de tijd te nemen om de behoeftes van je doelgroep te leren kennen. User interviews en focus groups zijn hier erg geschikt voor.
- Zorg dat je content relevant is
Probeer aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve data in kaart te brengen waar de wensen van je doelgroep liggen en speel hierop in. Probeer op webshops en e-commerce platformen niet alleen producten te pushen, maar bijvoorbeeld ook eens te denken aan inspirerende content.
- Investeer in een snelle, mobielvriendelijke website
Als je uitzoomt en kijkt naar de hele klantreis, is de kans groot dat er jouw website op bepaalde momenten op mobiel bezocht wordt. Het is misschien oud nieuws, maar een goed werkende mobile website is hier echt onmisbaar om geen potentiële klanten te missen, én om goed naar voren te komen in zoekmachines!
- Meet en analyseer gebruikersgedrag om continu te verbeteren
Als je denkt dat je er bent… Ben je pas net begonnen. Zie je website als een project dat nooit klaar is, blijf meten en analyseren zodat je continu kunt blijven optimaliseren.
Meer weten over SXO? Mail Ruby!
Bij Goldfizh begrijpen we dat een sterke online aanwezigheid niet alleen draait om gevonden worden, maar ook om het bieden van een geweldige ervaring. Ons team van SEO-specialisten, UX-designers en CRO-experts werken nauw samen om jouw website niet alleen hoog in Google te krijgen, maar ook optimaal te laten converteren. Zo zorgen we ervoor dat jouw online zichtbaarheid leidt tot echte conversies.
Wil jij ook aan de slag met SXO? Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw website kunnen optimaliseren!