Share

Zo schrijf je helpful content voor mensen én je klant (en ook een beetje voor Google)

30 april 2025

Nog steeds proberen websites de zoekresultaten van Google slim af te zijn. Maar die tijd is geweest, want Google kijkt al lang verder dan een lading zoekwoorden. Helpful content, zoals de naam al verklapt, zijn teksten die mensen echt vooruit helpen én daardoor beter vindbaar worden in Google. SEO-optimalisatie is dus niet meer genoeg om jouw pagina bovenaan te laten staan. In dit artikel leg ik je daarom uit hoe je échte helpful content maakt!

Hidde Zwiers
hidde@goldfizh.nl

Samenvatting:

  • Wat is helpful content?
  • Waarom is helpful content belangrijk?
  • Needs met: is er voldaan aan de gebruikersbehoeften?
  • Wat is het verschil tussen helpful content en SEO-geoptimaliseerde content?
  • Hoe maak je helpful content?
  • Voorbeelden: met deze typen content word je pagina écht behulpzaam! 
  • Hoe helpt AI bij het schrijven van helpful content?
  • Nu jij! 

Wat is helpful content?

Helpful content is gemaakt om mensen te helpen. Het gaat om duidelijke, originele en waardevolle informatie die direct antwoord geeft op vragen van de lezer. In de woorden van Google: people-first content. Teksten die in de eerste plaats voor mensen zijn geschreven, niet voor zoekmachines. Geen trucjes of hacks dus, maar zinvolle en relevante inhoud.

De kern van Google’s richtlijnen is dat je content van waarde moet zijn voor je lezers. Geen oppervlakkige SEO-teksten vol zoekwoorden, maar content die laat zien dat je expert bent in je vakgebied. Het SEO-gedeelte bestaat dus eigenlijk alleen uit het optimaliseren van de content, zodat het goed zichtbaar wordt voor Google.

Kortom: het gaat erom dat de lezer centraal staat. En de crux daarbij is; niet herhalen wat er al op internet te vinden is, maar juist het creëren van eigen, unieke content die werkelijk helpt, informeert of inspireert. 

Met helpful content laat je zien dat je weet waar je het over hebt. 

Waarom is helpful content belangrijk?

Google zet sterk in op het belonen van content die echt iets toevoegt aan het bestaande aanbod op het web. Websites die helpful content aanbieden worden beloond: ze scoren beter in zoekresultaten én bouwen een reputatie op. 

Google let hierbij onder andere op:

Of de inhoud origineel is. De tekst mag niet alleen gekopieerd of herschreven zijn;

  • Of het diepgaand is en het onderwerp uitlegt;
  • Of duidelijk is wie de content heeft gemaakt;
  • Of de lezer het gevoel krijgt geholpen te zijn.

Met andere woorden: heeft je lezer na het zien van jouw pagina nog een reden om op ‘vorige’ te klikken in de browser? Dan is was jouw pagina niet behulpzaam genoeg!

Maar helpful content helpt niet alleen voor Google, het werkt vooral voor je publiek en je merk. De kans is groter dat mensen jouw website onthouden, terugkomen en aanbevelen als je inhoud hen écht helpt. Het vertrouwen wat je hierbij opbouwt, is onmisbaar in een markt vol concurrenten. 

Needs met: is er voldaan aan de gebruikersbehoeften?

SEO’ers weten; content moet altijd voldoen aan één van de vier zoekintenties:

  • informatief
  • navigationeel
  • commercieel
  • transactioneel

Hier wil ik in dit artikel niet te lang bij stil staan, want:

daarnaast heb je de Needs Met-score. De behoeften-vervuld-score. In Google’s Quality Rater Guidelines staat staat precies waar medewerkers van Google websites op moeten beoordelen. 

In mijn beleving is dit een goede graadmeter van hoe wordt bepaald of een pagina ook echt helpful content is. Deze schaal ziet er als volgt uit:

Beoordelingscriteria Tabel
Beoordeling Omschrijving
Fully Meets Deze beoordeling is voor zoekresultaten die precies geven wat de gebruiker zocht, vooral als die heel duidelijk op zoek was naar één specifiek ding (zoals een website of een direct antwoord). De gebruiker is meteen klaar.
Highly Meets Dit is een erg nuttig resultaat dat goed past bij wat de meeste mensen waarschijnlijk bedoelen met hun zoekopdracht. De gebruiker is hier erg mee geholpen, ook al is het misschien niet 100% perfect.
Moderately Meets Het resultaat is wel nuttig en helpt de gebruiker een eindje op weg, maar het is niet helemaal volledig of mist misschien belangrijke details. De gebruiker moet mogelijk nog even verder zoeken.
Slightly Meets Dit resultaat helpt maar een klein beetje. Het past niet zo goed bij wat de gebruiker waarschijnlijk zocht, óf het past alleen bij een heel onwaarschijnlijke of vergezochte betekenis van de zoekopdracht. De gemiddelde gebruiker heeft hier weinig aan.
Fails to Meet Dit resultaat is eigenlijk onbruikbaar voor (bijna) iedereen die deze zoekopdracht invoert. Het gaat bijvoorbeeld over een heel ander onderwerp, is onzin, spam, of slaat de plank volledig mis qua relevantie.

Wat is het verschil tussen helpful content en SEO-geoptimaliseerde content?

  • Search-engine first content: teksten die primair zijn geschreven om hoog te scoren in zoekmachines. Dat komt neer op veelvuldig (of zelfs overmatig) gebruik van zoekwoorden, oppervlakkige inhoud zonder echte toegevoegde waarde of clickbait-titels die de lezer meer beloven dan ze waarmaken.
  • People-first content: teksten die in de eerste plaats voor de lezer zijn geschreven. Pas aan het eind van dat proces komt de vraag hoe SEO deze content kan versterken. 

De doelgroep van SEO-content is, kort door de bocht gezegd, het algoritme van Google. Terwijl de doelgroep van helpful content echt de lezers, gebruikers en klanten zijn. 

Ze lijken tegenpolen, maar SEO kan zeker wel een rol spelen in goede content. Je kunt best keywords gebruiken in een tekst, en natuurlijk de tekst structureren met koppen (h1-h2-h3), maar laat zoekwoorden niet je primaire doel zijn.

Het gaat dus om de juiste volgorde: eerst een sterke tekst schrijven die nieuwe inzichten biedt en vragen van je lezers beantwoordt. Daarna ga je deze pas optimaliseren met SEO-technieken. Niet anti-SEO, maar SEO op de juiste plek in het schrijfproces.

SEO niet als doel, maar als middel.

Hoe maak je helpful content?

Laat de lezersvraag je vertrekpunt zijn: wat wil je doelgroep precies weten of leren? Originaliteit, eigen inzichten, voorbeelden of data toevoegen wordt beloond. 

Het gaat dus verder dan alleen je eigen inzichten, meningen of bevindingen zenden of opschrijven. Het is je echt verdiepen in de zoekintentie van de gebruiker. Wat wil ‘ie weten? Waar is ‘ie naar op zoek? En hoe kan ik hem of haar daarbij helpen?

Dat begint bij een aantal hygiëne-factoren, zodat de gebruiker zeker weet dat ‘ie wat heeft aan de pagina. Denk aan: 

  • bronvermelding: waar komen de gemaakte claims in je artikel vandaan?
  • expertise tonen: wie ben jij om dit te zeggen over [onderwerp]?
  • basisinformatie: beantwoord vragen zoals: ‘wat is [onderwerp]?’ om de meestgestelde zoekvragen af te vangen. 

Daarna ga je verder kijken: waar is iemand nu echt verder mee geholpen? Neem dit onderwerp: helpful content. De meeste mensen willen waarschijnlijk even snel weten wat het is. 

Maar je hebt ook een groep die er echt mee aan de slag wilt, maar wellicht niet wat ze dan moeten doen. Voor deze zoekintentie is de volgende lijst met voorbeelden super relevant!

Voorbeelden: met deze typen content word je pagina écht behulpzaam! 

Heb jij scherp wat de hulpvraag van je doelgroep is? Stel dan je visie en diensten hierop in. Zo kan je mensen echt helpen. En dat gaat nog beter als je die content verrijkt met één van onderstaande vormen.

Contentvormen Tabel
Contentvorm Voorbeeld & Toelichting
Lijst of tabel Precies zoals deze tabel die je nu bekijkt! Je kunt in je artikel een lijstje of tabel gebruiken om voorbeelden te geven over het hoofdonderwerp van je artikel.
Checklist / Controlelijst Een checklist die mensen kunnen afvinken. Zo hebben wij laatst voor Randstad een DBA-checklist gemaakt voor werkgevers die willen weten of zij wel voldoen aan de regels van de wet DBA. Vet handig! Binnen één minuut zijn ze direct verder geholpen.
Voorbeeld Een lijstje met goede voorbeelden die je verhaal ondersteunen. Zo voldoet Van Cranenbroek aan helpful content met dit overzicht van wanneer snoeien, wanneer je jouw tuin wilt gaan onderhouden. Of wat dacht je van Ketocafe dat precies in kaart brengt wat je wel en niet mag eten bij een ketodieet.
Video Voeg een video toe waarin je zelf (of een expert) het onderwerp wat je behandelt, uitlegt of toelicht. Zoals mijn collega Mareijn hier over e-learnings en AI.
Grafiek Visualiseer de impact van een techniek, trend of ontwikkeling. Maak een (eventueel illustratieve) grafiek die de verandering duidelijk maakt.
Download / Downloadbaar bestand Bied een waardevolle download aan die aansluit bij je artikel. Een klassieke whitepaper bijvoorbeeld. Dus als jij je verder wit verdiepen in toekomstbestendige SEO en content; download dan de whitepaper The Future of Search.
Tools / Hulpmiddelen Als jij na het lezen van dit blog helemaal geïnspireerd bent geraakt om behulpzame content te maken. Denk dan ook eens aan napkin.ai waarmee je in een handomdraai infographics maakt op basis van je teksten.
Calculator / Berekentool Voor sommige onderwerpen, niches of specialisaties leent een berekentool zich heel goed. Met programma's als Claude kan je heel makkelijk zelf je eigen tooltjes bouwen.
Screenshots / Schermafbeeldingen Ben jij bezig met een artikel over SEO? Dan kan het heel goed helpen om allerlei screenshots te maken van SERP's. Een stappenplan? Screenshots. Een how to? Screenshots.
GIF's / Bewegende afbeeldingen Een gifje kan goed werken om content luchtig te houden. Zodat je de aandacht van de lezer vasthoudt. Maar je kan met een gifje soms ook iets heel snel en duidelijk illustreren wat met tekst niet altijd kan. Behulpzaam dus! Ook LottieFiles kunnen hierbij helpen.
Stappenplan / handleiding / how to How to… Er wordt niet voor niks miljoenen keren per dag gezocht op how to in combinatie met een onderwerp. Mensen zoeken vooral omdat ze iets gedaan willen krijgen. Een stappenplan is hier ideaal voor. Zeker in combinatie met video. En YouTube of TikTok SEO.
Code snippets / Codefragmenten Stel je wilt laten zien hoe bepaalde structured data-scripts eruit zien, of andere html-scripts. Door deze weer te geven in het juiste format kunnen gebruikers er direct mee aan de slag.
Opvallende tekstvakken Een supertip? Een quote? Een opvallende statistiek? Licht ze uit met speciale blokken, zodat de gebruiker deze snel ziet en tot zich kan nemen.
Uitklapbare secties / Accordeons Niet alle informatie is voor iedereen behulpzaam. Kijk daarom goed welke secties van je pagina achter een uitklapmenu kunnen. Zo help je iedereen efficiënt op je pagina.
Sliders / Schuifregelaars Overzicht creëren, complexe informatie overzichtelijk weergeven, diensten op een rij zetten, een proces visualiseren, een before and after? Gebruik een slider.
Use cases / Praktijkvoorbeelden / Scenario's Hoe ziet een dienstverlening er in de praktijk uit? Use cases zijn enorm behulpzaam voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Bekijk bijvoorbeeld hoe we deels met helpful content Tempo-Team op met B2B-SEO hebben geholpen.
Interactieve elementen of user generated content Verhoog de betrokkenheid op een pagina met bijvoorbeeld polletjes of duimpjes, zodat mensen ook zien wat anderen denken van een pagina.
Bronnenlijst Ook een bronnenlijst is erg helpful! Zo kan je mensen laten zien waar informatie vandaan komt.

Hoe helpt AI bij het schrijven van helpful content?

Met behulp van AI kun je snel, efficiënt en soms verrassend goed teksten schrijven. Dat wil nog niet zeggen dat de output automatisch hulpvaardig is. Is AI ingezet om een site snel te vullen met (oppervlakkige) teksten? No way. dat jij gaat scoren in Google.  

AI kan zeker behulpzaam zijn om structuur aan te brengen in je tekst, die jij vervolgens weer verrijkt met eigen inzichten. De combinatie van transparantie, eigen inbreng en relevantie is waar echte waarde ontstaat.

Helpful content checklist

  • Begin bij de vraag van je doelgroep
  • Voeg unieke inzichten of ervaringen toe
  • Gebruik een natuurlijke, menselijke toon
  • Kijk welke contentvormen jouw verhaal versterken en de gebruiker verder helpen
  • Optimaliseer zoekwoorden pas als je tekst inhoudelijk klopt
  • Update regelmatig je bestaande artikelen
  • Gebruik AI als assistent, niet als vervanger

Het resultaat van helpful content schrijven is het meer dan waard. Je bouwt niet alleen aan online vindbaarheid, maar vooral aan je geloofwaardigheid en succes op de lange termijn. 

Nu jij! 

Heb jij scherp met welke onderwerpen jij je gebruiker vooruit kan helpen? Pak de lijst hierboven en ga aan de slag. Hulp nodig? Stuur een berichtje :) 

Meer weten over deze story?

Hidde vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar hidde@goldfizh.nl
Hidde Zwiers
Content lead